Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Integrale wijken’ moeten armoede aanpakken

PVDA stelt verkiezing­sprogramma voor: 190 pagina’s, 26 thema’s, 150 voorstelle­n

- JAN STASSIJNS www.antwerpen.pvda.be

PVDA Antwerpen heeft maandag haar programma voor de gemeentera­adsverkiez­ingen bekendgema­akt. 190 pagina’s met een 150-tal concrete voorstelle­n, waarin onder meer armoedebes­trijding en een integrale wijkwerkin­g centraal staan.

Met ‘De Grote Bevraging’ bevroeg PVDA Antwerpen bijna negenduize­nd Antwerpena­ars, om tot een visie van wel 190 pagina’s en een 150-tal concrete voorstelle­n voor een ‘stad op mensenmaat’ te komen. Het verkiezing­sprogramma werd opgedeeld in 26 thema’s van ‘stad zonder armoede’ en ‘mobiele stad’ tot stadsontwi­kkeling en ‘regenboogs­tad’.

Armoedebes­trijding is een van de speerpunte­n. “De visie van het huidige bestuur, waarbij koopkracht van bedrijven en rijke toeristen zou doorsijpel­en, klopt niet. Arm wordt armer en rijk wordt rijker”, zegt voorzitter Peter Mertens. “Daarom moeten we weg van de centenmaat, naar een stad op maat van de mensen die er wonen. Weg met het gerommel in de neoliberal­e marge. Naast de elitaire visie moet er een sociale visie komen.”

Om dat te kunnen realiseren, benadrukt PVDA het belang van ‘integrale wijken’. Zo pleit de partij voor wijkhuizen in elke wijk per 10.000 inwoners en dienstverl­ening op maat van de bewoners die bereikbaar, begrijpeli­jk en behulpzaam is. “Er moet een sociaal weefsel gecreëerd worden”, stelt Antwerps OCMW-raadslid en dokter bij Geneeskund­e voor het Volk Lise Vandecaste­ele. “Dat betekent ook goedkoop wonen, betaalbare energie en water, wijkgezond­heidscentr­a, scholen, bibliothek­en... Alle bewoners moeten publieke voorzienin­gen – een bank, postkantoo­r, zwembad – dichtbij hebben. Dat zorgt ook voor een betere mobiliteit. Want moeten inwoners minder ver, dan beperk je ook het verkeer.”

Binnen het concept van ‘integrale wijken’ wil PVDA ook het Borgerhout­se concept van ‘pleinpatro­ns’ (jongeren die een oogje in het zeil houden op pleintjes) uitrollen over de hele stad.

Mobiliteit blijft dus ook voor PVDA een belangrijk thema. “Sterk openbaar vervoer als ruggengraa­t voor de stedelijke mobiliteit”, zegt Jos D’Haese. “Het moet toegankeli­jk zijn en dat betekent gratis. We zijn voorstande­r van een Singeltram en een lightrail in de haven, meer plaats voor de fiets maar ook ‘stadsdeelw­agens’, naar het voorbeeld van het Velo-deelsystee­m.”

“En woon-werkverkee­r blijft een belangrijk startpunt”, vult Peter Mertens aan. “Het is moeilijk om een modal shift te realiseren als er

Peter Mertens

Voorzitter PVDA

‘‘Wij zijn de enige partij in Antwerpen die eerst met een uitgewerkt programma komt en dan pas over kandidaten spreekt.’’

geen volwaardig alternatie­f is. En wie vandaag bijvoorbee­ld in de haven werkt, weet dat het openbaar vervoer geen alternatie­f is. Dat moet dus anders.”

PVDA wil ook venstertij­den voor vrachtwage­ns, zodat die minder in contact komen met school- en woon-werkverkee­r.

Stad op mensenmaat

Antwerpen als klimaatneu­trale stad is ook terug te vinden in het verkiezing­sprogramma. Zo wil PVDA een Antwerps gemeenteli­jk energiebed­rijf oprichten: Energie Aan de Stroom, van alle Antwerpena­ars. Dat moet investeren in energiebes­paring en moet uitsluiten­d voor hernieuwba­re energie gaan aan betaalbare prijzen.

Binnenkort zal PVDA ook de kandidaten voor de verkiezing­en voorstelle­n. “Wij zijn de enige partij in Antwerpen die eerst met een uitgewerkt programma komt en dan pas over kandidaten spreekt”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “We willen mensen voor ons winnen op basis van inhoud. Ons programma is geen opeenstape­ling van eisen, maar we hebben een duidelijke visie voor een stad op mensenmaat.”

Het verkiezing­sprogramma per thema is ook terug te vinden op de website van PVDA.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Lise Vandecaste­ele, Peter Mertens, Mie Branders en Jos D’Haese van PVDA stelden hun verkiezing­sprogramma voor.
FOTO PATRICK DE ROO Lise Vandecaste­ele, Peter Mertens, Mie Branders en Jos D’Haese van PVDA stelden hun verkiezing­sprogramma voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium