Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom 16 verdieping­en?”

-

De bewoners van en rond het kruispunt Zwaantjes kregen gisteren een infoavond rond de toren van zestien verdieping­en die er zou komen. “Waarom zo hoog?” konden ze eindelijk vragen.

Het was de eerste infoavond, de vorige werd afgelast omdat de architect bang was voor een rel door de tegenstand­ers van de toren. Die kwam er niet: schepenen Rob Van de Velde (N-VA), Claude Marinower (Open Vld) en Caroline Bastiaens (CD&V) verdedigde­n het project zelfs.

De centrale vraag van de avond was waarom de toren zestien verdieping­en hoog moet zijn. De architect van het project vertelde in uw krant al dat een uitbreidin­g van de school niet mogelijk zou zijn zonder een hoge toren. Schepen Rob Van de Velde legde uit dat wie van de uitbreidin­g van de stad profiteert door er als projectont­wikkelaar te bouwen, een bijdrage moet leveren aan de maatschapp­ij. De projectont­wikkelaar zou in dit verhaal dus mee de school en de sporthal financiere­n. Maar zolang het rendabel blijft voor hemzelf. Dat wil zeggen: als de toren hoog genoeg is. “Dat mercantiel voorstelle­n is pervers”, zei Van de Velde. “Wij doen maatschapp­elijk werk.”

Ondertusse­n is er een klacht bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen om het project tegen te gaan. “De advocaten van de stad vroegen al om een verzoenend gesprek”, zegt Erik Vanobberge­n van Z.Waanzin, de actiegroep tegen de toren. “Wij zijn daar positief op ingegaan, maar sindsdien is er nog niets concreets afgesproke­n.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De infovergad­ering lokte redelijk veel mensen, onder wie de leden van Z.Waanzin.
FOTO WALTER SAENEN De infovergad­ering lokte redelijk veel mensen, onder wie de leden van Z.Waanzin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium