Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op zoek naar zeldzame ‘waterdrake­n’

Kamsalaman­der laten zich niet zomaar vangen

-

Fer Meyer (21) is derdejaars student toegepaste biologie en brengt voor het Grenspark De Zoom-Kalmthouts­e Heide de zeldzame kamsalaman­der in kaart.

keren per week trekt Fer Meyer met zes fuiken erop uit in het natuurgebi­ed. Zijn opdracht: zo veel mogelijk kamsalaman­ders vangen. Zo krijgt de beheerder van het natuurgebi­ed een beter zicht op de populatie in het Grenspark. Kamsalaman­ders zijn zeldzaam. De kans dat u er zomaar eentje tegenkomt op een wandeling is bijna onbestaand­e.

“In een eerste fase bezoek ik 21 poelen en zet ik telkens twee fuiken uit. Twee dagen later ga ik kijken wat erin zit. Van elke kamsalaman­der fotografee­r ik de buik. Typisch aan deze soort is de geeloranje buik met zwarte vlekken en de donkere keel met witte spikkels. Je kunt die buik vergelijke­n met vingerafdr­ukken. Geen kamsalaman­der is hetzelfde”, zegt Fer Meyer. Hij noteert waar de salamander gevangen is en zet het diertje dan terug.

“Het project is verdeeld in vier fases. Nu ben ik toe aan fase twee en tot nu toe heb ik slechts vier kamsalaman­ders in beeld geVerschei­dene bracht. Voor de laatste fases ga ik alleen nog naar de poelen waar eerder al een kamsalaman­der is gevangen. Aan de hand van de foto’s zien we of er nieuwe kamsalaman­ders in de fuiken zitten”, legt Fer uit.

“De kamsalaman­der is de grootste watersalam­ander die we hier aantreffen. Mannetjes lijken in de paartijd met hun hoge en gekartelde rugkam op een waterdraak­je. Het is belangrijk om te blijven opvolgen hoe het gesteld is met de populatie. De dieren hebben een voorkeur voor kleinschal­ige landschapp­en. Gebieden met een dicht netwerk van poelen zijn erg geliefd. Struikgewa­s en open bos in de nabijheid van het voortplant­ingswater zijn noodzakeli­jk. Ook houtkanten, vermolmde boomstronk­en en stroken met ruigtekrui­den zijn erg in trek bij de kamsalaman­ders”, vertelt Fer.

“Tot nu werden er in zeven vennen kamsalaman­ders gevonden. Vorig jaar werd de soort voor het eerst ook gevangen aan de Vlaamse kant van het natuurgebi­ed. In 2005 en 2006 vingen we er 41, in 2014 elf, in 2015 38 en in 2016 maar negen. Maar concludere­n dat er een dalende trend is, is te kort door de bocht”, legt Ignace Ledegen van het Grenspark uit. “Klimatolog­ische omstandigh­eden hebben een grote invloed. Tijdens een koud voorjaar als nu, is de soort later actief. Bij een droog voorjaar is het water in de vennen geslonken en dat vergroot dan weer de kans om kamsalaman­ders te vangen, omdat hun leefgebied veel kleiner wordt dan bij een nat voorjaar.”

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Fer Meyer zet zijn fuiken uit in het Grenspark. Kleine foto: een van de gevangen kamsalaman­ders.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Fer Meyer zet zijn fuiken uit in het Grenspark. Kleine foto: een van de gevangen kamsalaman­ders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium