Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lot van Vermant en De Roeck lijkt al bezegeld

Ontslag nabij voor snel bejubelde coaches van Waasland-Beveren en Sint-Truiden

-

Sterren komen en sterren gaan. Coaches Jonas De Roeck (38) en Sven Vermant (44), allebei als debutant nochtans sterk gestart bij respectiev­elijk STVV en Waasland-Beveren en met hun clubs zelfs lang in de running voor Play-off 1, beleven

woelige tijden. Sterker: het seizoen is nog niet afgelopen en er lijkt al over hun lot beslist.

Zes weken rees de ster van debutant Sven Vermant, door Waasland-Beveren weggehaald bij de beloften van Club Brugge om Philippe Clement, na zes maanden al vertrokken naar Genk, te vervangen. Zonder Morioka en Seck zes matchen zonder nederlaag, waarbij draws op Anderlecht en tegen Club Brugge: Vermant miste zijn entree niet als coach op het hoogste niveau.

Maar dan volgden drie nederlagen op rij en geen Play-off 1, waar men al stilletjes van droomde. En intussen ook al 0 op 9 in Play-off 2. En vooral: de hele club lijkt nu al uitgekeken op zijn eigengerei­de aanpak. Na Clement - de vergelijki­ng valt vaak - een miscast, heet het. Wat hem het meest wordt verweten: een hautaine houding en een betweter. En emotieloos, hij steekt zelf niet weg een “rationeel type te zijn”. Samengevat: geen communicat­or en geen peoplemana­ger. Vooral dus helemaal het tegengeste­lde van de warme en empathisch­e Philippe Clement, op de Freethiel daarvoor op handen gedragen.

Positie onhoudbaar?

Een verkeerde perceptie, vindt Vermant zelf. “De buitenwere­ld heeft een verkeerd beeld. Intern communicee­r ik heel veel, ik praat heel veel met mijn spelers en mijn staf. Iedereen binnen de club weet waar we mee bezig zijn.”

Spelers die weigerden verder te trainen, spelers die al met hun grieven naar het bestuur trokken, niemand die begrijpt waarom Van Damme en Verstraete nauwelijks spelen: Vermant krijgt véél over zich. Zijn positie zou zelfs al onhoudbaar zijn geworden. En Vermant, naar verluidt geschrokke­n van de negatieve spreekkore­n van de supporters na de 0-2 tegen OHL vorige zaterdag, begrijpt het niet. “Ach, er wordt altijd en overal wel eens wat verteld. Waasland-Beveren en ik zijn hier begonnen met een nieuw verhaal. De laatste matchen vielen tegen, maar al bij al was de reguliere competitie, zonder Seck, Morioka en Dierckx red.)

met

gescheurde

(uitgevalle­n kruisbande­n,

oké. Samen met het bestuur werd dan overeengek­omen om in Play-off 2 vooral al het volgende seizoen voor te bereiden en jongeren hun kans te geven. En dat gebeurt, al ben ik ook ontgoochel­d in de resultaten.”

Dat zijn positie wankel zou zijn, gelooft Vermant niet. Begin januari tekende hij een contract voor 3,5 jaar. “Ik heb hier nog geen moment het gevoel gehad in vraag te worden gesteld.”

Zelfde verhaal in Sint-Truiden. Ook het debuut van Jonas De Roeck in eerste klasse kon tellen. In zijn allereerst­e uitmatch als coach in eerste klasse, op het veld van landskampi­oen Anderlecht, pakte hij de drie punten en dankzij een behoorlijk parcours op Stayen bleef STVV - ondanks de povere puntenwins­t buitenshui­s - lang in de running voor Play-off 1. Top zes lukte niet, maar al bij al werd het een zorgeloos seizoen voor STVV. De Roeck pakte in de reguliere competitie zelfs meer punten dan Ivan Leko vorig jaar.

En toch wijst alles erop dat Jonas De Roeck aan zijn laatste wedstrijde­n als hoofdcoach bezig is. Alleen als hij via Play-off 2 nog een Europees ticket kan bemachtige­n, kan hem dat nog een waterkans bieden om STVV-coach te blijven. Want DMM.com, de nieuwe Japanse eigenaar van de club, had al van meet af aan zijn zinnen op een Europees ticket gezet.

Dat De Roeck nooit het gebrek aan efficiënti­e opgelost kreeg - al telde STVV nooit eerder zoveel spitsen in de kern - lijkt de Antwerpena­ar nu zwaar op te breken. De aimabele De Roeck heeft zijn voor- en tegenstand­ers in Sint-Truiden, zoals elke coach die wel heeft. Vooral in zijn eerste maanden bracht de ploeg goed voetbal, met veel mentalitei­t. Zondag vocht zijn ploeg in Oostende nog knap terug na een 2-0-achterstan­d. Veel grinta, in ‘maar’ Play-off 2.

De nieuwe CEO van STVV, Takayuki Tateishi, heeft in elk geval andere plannen voor volgend seizoen. Hij liet alvast vorige week zijn staf weten dat de situatie verder wordt bekeken en dat er nog niets beslist is. Maar het wordt steeds duidelijke­r dat het over is voor De Roeck. Anders had Tateishi al lang zijn vertrouwen uitgesprok­en in de huidige STVV-coach. Of het verhaal ook eindigt voor de andere stafleden, zal vooral afhangen van de eisen en wensen van een opvolger.

Een penibele situatie voor De Roeck die rustig probeert te blijven. “Wat kan ik anders doen? Ik kan alleen maar proberen zo goed mogelijk Play-off 2 verder af te werken met mijn spelersgro­ep.” De trainer vroeg al eerder bij zijn Japanse bazen klaarheid, maar die kreeg De Roeck niet. Maar zelf de handdoek gooien? Dat doet De Roeck, die uiteindeli­jk nog een contract heeft tot 2019, vooralsnog niet.

 ?? NEWS FOTO'S PHOTO ??
NEWS FOTO'S PHOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium