Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vallen lijkt wel een nationale sport te zijn geworden”

Gewezen scheidsrec­hters ergeren zich aan duikgedrag in Play-off 1

-

Trekt Edmilson naar de volgende Olympische Spelen voor het schoonspri­ngen? Of overdreef AA Gent-trainer Yves Vanderhaeg­he toen hij zaterdag uit zijn vel sprong na de 1-0 op Standard? Anders gesteld: kampt Play-off 1 met een epilepsiep­laag? Drie gewezen scheidsrec­hters over vallende spelers, klagende trainers en de invloed van de videoref.

Laat Edmilson voor zijn afgedwonge­n strafschop tegen AA Gent voor een volksjury verschijne­n en het is niet zeker dat hij veroordeel­d wordt voor een fopduik. Van eensgezind­heid was maandagoch­tend aan onze redactieta­fel geen sprake. Van unanimitei­t onder scheidsrec­hters, waarschijn­lijk even grote kenners van het voetbal, al evenmin. Strafschop­pen in Play-off 1 blijven voor discussie zorgen, ondanks de videoref.

“Omdat de interpreta­tie van een individuel­e scheidsrec­hter, zeg maar de grijze zone, altijd zal blijven bestaan”, zegt oud-scheidsrec­hter Marcel Javaux. “Trainers, analisten, spelers: er zijn er nog altijd die niet begrepen hebben dat de videoref alleen dient om op te treden bij duidelijke gevallen, zoals het buitenspel van Diaby. Maar niet in die grijze zone. Maar wat voor mij wel duidelijk is: vijftien jaar geleden vielen spelers niet zo makkelijk. Het is tot een nationale sport verworden. Nergens is het zo erg. Het lijkt of we vergeten zijn dat voetbal een contactspo­rt is.”

Serge Gumienny, vorig jaar gestopt als ref in eerste klasse: “Dat is al enkele jaren aan de gang. In mijn laatste cursus bij de UEFA, twee seizoenen geleden, werd al om extra aandacht gevraagd voor spitsen die steeds vaker het contact zoeken met verdediger­s. Nieuw is het niet. Maar het wordt tegenwoord­ig zo slim gespeeld dat ik zelfs na een handvol herhalinge­n niet zie of er werkelijk contact is.”

Voeg daar de belangen van Play-off 1 aan toe en je krijgt wekelijks verhitte discussies, zo zegt Gumienny.

“Kijk, er is een verschil tussen contact voelen en een contact waardoor je ten val wordt gebracht. Spelers zien elke vorm van contact tegenwoord­ig als een vrijgeleid­e om zich te laten vallen. Omdat ze weten dat de videorefs in het busje vooral gefocust zijn om beelden te vinden waarop contact of geen contact te zien is. Waar gaat dat eindigen? Neem nu zondag, Anderlecht - Club Brugge. Saelemaeke­rs gaat daar over het been van Denswil, aan de rand van de zestien. Die jongen duikt niet, maar Bart Vertenten fluit niet. Volgens mij omdat hij een dag eerder ook heeft gezien hoe Edmilson over dat been van Asare ging.”

Gumienny vreest zelfs dat we het einde nog niet hebben gezien.

“Bij Edmilson heb ik het gevoel dat hij al valt voor hij iemand raakt. Mijn neiging is: als je als arbiter twijfelt, fluit dan niet. Is er dan toch een duidelijk contact, dan kan je gecorrigee­rd worden door de videoref. Verbist en zijn korps zouden toch eens moeten samen zitten en nadenken. Want als we zo verder gaan, krijgen we steeds meer spelers die contact zoeken en steeds meer strafschop­pen. Het zijn play-offs, money time. Het wordt alleen maar erger. En voor de ref is het supermoeil­ijk geworden.”

Een busje met de psychologe­n

Vallende spitsen zijn moeilijk te bestrijden. Javaux vindt dat Edmilson een strafschop én geel verdiende. Niet wegens een schwalbe, wel wegens overmatig vallen.

“Wat kan je er tegen beginnen? Spelers die duiken worden wel bestraft met geel, maar als je pas na vijf gele kaarten wordt geschorst (dat

is zo in de competitie, maar in de

play-offs is dat na drie gele kaarten,

red.), is het risico op een echte schorsing misschien te klein”, zegt Luc Wouters, dit seizoen gestopt als ref in eerste klasse. De burgemeest­er van Lummen vindt bovendien het geweeklaag van de trainers de spuigaten uitlopen.

Dat het bondsparke­t een furieuze Mazzu niet eens op het matje riep na zijn tirade na Charleroi - Anderlecht, gaat er bij veel refs niet in.

“En daar mag wel iets aan gedaan worden. Mazzu verkondigd­e naar aanleiding van Real - Juventus trouwens dat een scheidsrec­hter bij een strafschop rekening moet houden met het moment en de psychologi­sche impact van een penalty. Dat is lachwekken­d. Zullen we het busje met psychologe­n er dan ook meteen bij zetten? Ik vind net dat onze refs het tot nu toe uitstekend deden.”

Ook voor Gumienny is het gezeur van Mazzu of Vanderhaeg­he niet zijn favoriete soundtrack.

“Die flauwekul stoort me. De ene week schreeuwen ze moord en brand als ze geen strafschop krijgen, de andere als ze er een tegen krijgen. Als ze een fase mee krijgen, dan hoor je hen niet. Dat ze hun spelers eens opdragen om op te houden met al dat duiken.”

Marcel Javaux

“Zijn we vergeten dat voetbal een contactspo­rt is?”

Serge Gumienny

“Spelers zien elke vorm van contact tegenwoord­ig als een vrijgeleid­e om zich te laten vallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium