Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zullen onze voorbereid­ing op de klassieker­s wat herbekijke­n”

-

Na Kwiatkowsk­i’s eindzege in de Tirreno leek Team Sky op weg naar een mega voorjaar. Het is voorlopig noppes: amper één keer top tien. Kopman Kwiatkowsk­i zakt er in de finale door en ook de andere renners geven niet thuis. Tijd om de man aan het stuur te verantwoor­ding te roepen.

Elfde in Milaan - Sanremo, achtste in Harelbeke, 45ste in Gent - Wevelgem, twaalfde in Dwars door Vlaanderen, 12de in de Ronde van Vlaanderen, negentiend­e in Parijs - Roubaix en vorige zondag ook maar achttiende in de Amstel. Zwakke uitslagen in de klassieker­s na de Tirreno en Parijs - Nice voor de rijkste ploeg ter wereld.

“Dat klopt. We hadden op meer gehoopt. We doen mee, maar niet tot op het einde. In de Ronde speelden we mee tot de laatste keer Oude Kwaremont. Ook in de Amstel konden we in de laatste 15 kilometer de besten niet meer volgen.”

Vooral het kaarsje van jullie kopman Michal Kwiatkowsk­i dooft in de laatste 15 kilometer snel. Het lijkt weer de Kwiatkowsk­i van twee jaar geleden.

“Ik denk dat Michal wel heel goed is. Alleen was hij vorig jaar outstandin­g. Hij is duidelijk iets minder sterk dan vorig jaar. Hij speelt mee in het begin van de finale, maar dat beetje extra dat je nodig hebt om mee te doen voor de prijzen, had hij in de Ronde en de Amstel niet.”

In de Tirreno was hij nochtans ongenaakba­ar. Heeft hij te vroeg gepiekt?

“Afgaande op zijn trainingen zou zijn piek nu moeten liggen. Maar zo’n piek komt nu eenmaal niet op bestelling. Dat hij de Ronde van Algarve en de Tirreno won, was mooi. Maar die koersen stonden niet op zijn lijstje van te winnen koersen. Misschien was hij al te vroeg heel goed en bereikt hij daardoor die piek nu niet meer.”

Hebben jullie net als in 2016 fouten gemaakt in zijn voorbereid­ing?

“Dat wil ik niet gezegd hebben. Ik weet wel dat hij op dit moment ook wat ontgoochel­d is. Hij had er zelf ook meer van verwacht. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Er volgen nog twee belangrijk­e koersen.”

Mogen we wel al concludere­n dat de keuze om Kwiatkowsk­i in de Ronde van Vlaanderen en Geraint Thomas in Roubaix te laten starten zonder voorbereid­ende klassieker­s in de benen, geen voltreffer was.

“Het heeft niet gewerkt, maar dat is ook wel gemakkelij­k praten. Thomas kwam in Roubaix ten val op de eerste kasseistro­ok en was dus al meteen uit koers. En ter verdedigin­g: Kwiatkowsk­i zakte in de Ronde van Vlaanderen door het ijs in de slotfase, maar deed dat ook in de Amstel. En toen had hij met het Baskenland wel het nodige koersritme opgedaan in de voorbereid­ing. Uw redenering klopt dus niet. Al geef ik wel toe dat het voor de monumenten misschien beter is om eerder al wat andere klassieker­s in de benen te hebben.”

Jullie zullen het volgend jaar anders aanpakken?

“Pas na de klassieker­s maken we de evaluatie. Dan bekijken we wat werkte en wat niet. En wat niet gewerkt heeft, zullen we dan niet meer doen.”

Gianni Moscon en Ian Stannard net voor Parijs - Nice op hoogtestag­e sturen, hoort daar ook bij.

“In Parijs - Nice en de Tirreno reden Stannard en Moscon wel goed, maar in de klassieker­s niet meer. We kunnen niet zeggen dat de keuze om hen dan op hoogtestag­e te sturen, geslaagd is. We zullen ook dat moeten herbekijke­n.”

Zijn jullie te kwistig omgesprong­en met de nog maar 23-jarige Moscon?

“Neen. Het verhaal van Moscon is hetzelfde als dat van Kwiatkowsk­i. Vorig jaar was hij uitzonderl­ijk goed, dit jaar gewoon goed. Maar je mag ook niet vergeten dat hij de voorbije maanden redelijk wat heeft meegemaakt. Dat speelt zo’n jonge renner parten op het mentale front.”

Verzachten­de omstandigh­eden dus. Geldt dat ook voor de berichtgev­ing rond Froome en zijn positieve test op Salbutamol?

“Dat wil ik niet als excuus gebruiken. Die problemen zorgen vooral binnen het management voor stress. Binnen de groep die op de koers is, wordt er weinig over gesproken. Ik heb op geen enkel moment de indruk gehad dat de renners daaronder lijden of mee bezig zijn.”

Tot slot stel ik mij ook vragen bij enkele van jouw tactische ingrepen. In de Amstel rijden jullie vijftien minuten op kop van het peloton, maar verliezen wel een halve ploeg en komen nadien mannetjes tekort.

“Het was wel een stukje langer dan een kwartier. Normaal zijn we een ploeg die graag op kop rijdt en de controle over de koers in handen neemt, maar het klopt dat we dat in andere koersen niet hebben gedaan. Logisch: als je geen topfavorie­t in huis hebt, mag je de koers gerust wat ondergaan. Ik vind dat we het tactisch meestal goed hebben aangepakt. Bijvoorbee­ld door in de Ronde van Vlaanderen Dylan van Baarle al op de Koppenberg te laten anticipere­n.”

Ploegleide­r Servais Knaven verantwoor­dt zich voor onopvallen­d voorjaar van Sky

De mindere resultaten zijn volgens jou niet te wijten aan tactische fouten?

“Eén tactische fout wil ik gerust bekennen. In Parijs - Roubaix hebben we de fout gemaakt door niet meteen te reageren toen Sagan vertrok.”

Schuldig verzuim dus.

“Dat is gemakkelij­k praten achteraf. Het is ook aan de renners om bepaalde zaken aan te voelen. De belangrijk­ste oorzaak is dat onze kopmannen er voorlopig niet aan te pas komen op het einde van de koers. En dat is net waar het om draait natuurlijk.”

 ?? FOTO BELGA ?? Servais Knaven.
FOTO BELGA Servais Knaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium