Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hermans negende in loodzware openingsri­t

- (hc)

Ben Hermans is verlost van zijn probleem aan de luchtwegen waarmee hij sukkelde sinds de Trofeo Laigueglia van 11 februari. De Limburgse kopman van Israel Cycling Academy eindigde gisteren negende in de korte, maar wel loodzware openingsri­t van de Tour of the Alps.

“Ik adem eindelijk weer normaal”, zei Hermans gisteravon­d. “Op die col van 19 kilometer was het onder impuls van de ploeg van Froome en Pinot meteen grote oorlog. Uiteindeli­jk schoten we op de top nog met een vijftienta­l over. In de afzink kon Pello Bilbao wegrijden en hij hield stand op de laatste twee muren die nog volgden. Morgen (vandaag, red.) is het nog een bijzondere lastige rit. Ik denk dat dit de ideale voorbereid­ing is voor de Giro, die toch hét doel van de eerste seizoenshe­lft is.”

Chris Froome was tevreden over zijn werkdag en tegelijk over zijn eerste topvijfpla­ats van het seizoen. Op zeven kilometer van de finish plaatste de viervoudig­e Tourwinnaa­r de versnellin­g die voor de verdere uitdunning zorgde.

“Het gaat stilaan de goede richting uit, al is het nog te vroeg om te zeggen waar ik in deze ronde kan eindigen. De tweede etappe kan beslissend zijn, net als het spel van de bonificati­eseconden. Ik sta toch al meteen twintig seconden achter”, zei de Brit, die zondag al had meegegeven dat hij niet van plan is dagelijks vragen te beantwoord­en over het lopende salbutamol­onderzoek tegen hem.

Voor Scarponi

Astana was gisteren met Bilbao niet alleen aan zijn tiende zege van het seizoen toe, met Luis León Sánchez als tweede werd het zelfs een dubbelslag voor het team. En zeggen dat vorig jaar de betreurde Michele Scarponi in de openingset­appe van deze rittenkoer­s pas het eerste bloemstuk behaalde. “Deze winst draag ik op aan Scarpa en zijn familie. Hij heeft voor altijd een plaats in ons hart en is een bron van motivatie”, aldus de 28-jarige Spanjaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium