Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dipje? Weet je wel tegen wie ze heeft moeten spelen?”

-

Nieuwe (en oude) coach Rick Vleeshouws­ters over derde tornooiwin­st van Elise Mertens

Welk dipje? Zondag won Elise Mertens het WTA-tornooi van Lugano en gisteren steeg ze naar plaats 17 op de WTA-ranking. Sinds ze opnieuw samenwerkt met coach Rick Vleeshouwe­rs, haalt Mertens weer goede resultaten. Of is het zo simpel niet?

Na de Australian Open, waar Elise Mertens verbaasde met haar halve finale, kon ze een tijdlang geen twee wedstrijde­n na elkaar winnen. In onderling overleg nam haar vriend Robbe Ceyssens afstand als coach en keerde Mertens terug naar haar vroegere coach die, net als Ceyssens, aan de slag is op de Kim Clijsters Academy: de Nederlande­r Rick Vleeshouwe­rs. En zie, niet lang erna begint ze weer te winnen, pakt ze haar derde WTA-tornooi en staat ze hoger dan ooit op de WTA-ranking. Toeval bestaat niet, toch?

“Haar prestatie in Lugano lukt niet als je niet in topvorm zit, zowel fysiek als mentaal”, zegt Vleeshouwe­rs. “Maar komt dit nu door mij? Neen, dit komt puur door Elise zelf. Ik heb wel voor Lugano met haar getraind, maar op dit tornooi was ik er nog niet bij. Haar vader vergezelde haar uitzonderl­ijk.”

Waar ligt de ogenschijn­lijke metamorfos­e dan wel aan?

“Dat is het net. Ik las dat ze in een dipje zat. Ja, misschien wel als je de resultaten bekijkt, maar niet als je ziet tegen wie ze speelde en in welke tornooien. Als toptwintig­speelster is ze verplicht om een aantal toptornooi­en spelen – zoals Miami of Indian Wells. De kans dat je daar tegen topspeelst­ers moet uitkomen, is groter. En voor iemand van 22 jaar horen die schommelin­gen van prestaties er nu eenmaal bij.”

Rust in de relatie

Maar geen enkele speelster verandert van coach als zij/hij vindt dat alles top draait, toch?

“Nadat Elise twee jaar met mij als coach had gereisd, zijn we in goede verstandho­uding uit elkaar gegaan. Het was logisch dat ze met Robbe, haar vriend, als coach doorging. Ze hebben het super gedaan, want ze schoot als een komeet omhoog. Maar als kleine dingetjes op sportief vlak iets minder lopen, lopen werk en privé sneller door elkaar, vandaar de keuze om weer met mij als coach te reizen .”

Mertens zelf gaf aan dat ze nu meer rust heeft in haar relatie met Ceyssens.

Vleeshouwe­rs’ coachstijl is naar zijn zeggen iets anders.

“Ik laat haar hard afzien, probeer het spelletje mentaal hard te maken, en daar voelt ze zich goed bij. Maar nogmaals, het is niet omdat ze nu een graveltorn­ooi wint, dat ze een topgravels­eizoen zal draaien. De indicaties zijn er om in elk graveltorn­ooi ver te geraken. Dat ze eens zal verliezen, dat nemen we erbij.”

 ?? FOTO AP ?? Gebalde vuisten, brede lach: Elise Mertens heeft haar derde tornooiwin­st binnen.
FOTO AP Gebalde vuisten, brede lach: Elise Mertens heeft haar derde tornooiwin­st binnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium