Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“BMX twee jaar geleden ingeruild voor koersfiets”

Bomenaar Rémi Materné pakt in Vlaams-Brabant eerste zege uit prille carrière

- KAREL LEMMENS

De kop is eraf voor Rémi Materné. In het Vlaams-Brabantse Drieslinte­r reed de junior uit Boom zondag naar de eerste zege uit zijn nog prille carrière. Een krachtige demarrage op enkele kilometers van het einde volstond om solo te finishen.

“In de eerste helft van de wedstrijd heb ik me bewust heel rustig gehouden en me in de buik van het peloton laten meedrijven”, zegt de tweedejaar­sjunior van Steeds Vooraan Kontich. “Het parcours was immers niet zo gemakkelij­k en ik voelde dat vroege ontsnappin­gen toch niet zouden standhoude­n. Iets voorbij halfweg geraakte er dan toch een groep van een tiental renners weg, maar zelf had ik de boot gemist. Omdat er toch enkele sterke renners vooraan zaten, ben ik in mijn eentje achter die groep gesprongen en heb ik de kloof nog kunnen dichten. Gelukkig maar, want het peloton zou niet meer terugkeren. Op vier kilometer van het einde ben ik op een strook waar de wind wat tegenzat opnieuw weggespron­gen. Ik kon mijn inspanning doortrekke­n tot aan de streep en hield nog enkele tientallen meters voorsprong over op de spurtende achtervolg­ers. Eindelijk is de eerste zege uit mijn carrière een feit. Je kan niet geloven hoeveel deugd dat doet.”

Vierdaagse van Kontich

Nochtans kwam de zege voor Materné niet zomaar uit de lucht gevallen. Vorige week was de renner uit Boom nog als vierde geëindigd in een koers in Hakendover. “Daar was een groepje van twee renners weggereden, met nog een derde coureur er vlak achter. Maar de benen waren goed en ik voelde dat het podium misschien wel mogelijk was. Daarom besloot ik in de achtervolg­ing te gaan. Ik kwam dichterbij, maar het was te laat om nog op het podium te staan. Met de conditie zat het dus al wel even goed. Al ben ik ervan overtuigd dat ik nog niet aan mijn top zit. Er kan zeker nog wat bij, en dat is alleen maar positief natuurlijk. Uiteindeli­jk ben ik nog altijd maar aan mijn tweede volledige seizoen als wielrenner bezig. Ik heb lange tijd met de BMX gereden, maar omdat ik ook veel ging trainen met de wegfiets, wou ik het op de weg proberen. In 2016 startte ik halfweg het seizoen als tweedejaar­snieuwelin­g en moest ik uiteraard mijn weg nog wat zoeken. Vorig jaar ging het al heel wat beter, maar winnen zat er toen nog niet in. Uiteraard wil ik dit seizoen graag nog enkele koersen winnen en dan hoop ik vooral op een interclubw­edstrijd. Zo zou ik begin juli graag een ritzege pakken in de Vierdaagse van Kontich, georganise­erd door onze eigen club. Maar dat is allemaal nog toekomstmu­ziek. Eerst wil ik er alles aan doen om de komende weken deze goede lijn door te trekken.”

 ?? FOTO MPICS ?? Rémi Materné. Begin deze maand nog aan het werk op het PK tijdrijden in Malle. Ondertusse­n pakte de junior in Drieslinte­r de eerste zege uit zijn carrière.
FOTO MPICS Rémi Materné. Begin deze maand nog aan het werk op het PK tijdrijden in Malle. Ondertusse­n pakte de junior in Drieslinte­r de eerste zege uit zijn carrière.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium