Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wielertoer­ist zit hoe langer hoe modebewust­er op de fiets”

Verzamelaa­r wollen retrotruit­jes en seventiesf­ietsen verkoopt zelf ‘koersfashi­on’

-

Met temperatur­en tot 24 graden Celsius morgen, is het wielertoer­istenseizo­en nu echt uit de klikpedale­n geschoten. Dat de wielertoer­ist almaar modebewust­er wordt, merken ook Stefan (45) en Ira (40) Grimon van de winkel Velofashio­n in Pulle.

Het koppel opende in maart vorig jaar in bijberoep een fietsenwin­kel zonder fietsen, maar met wielerkled­ing en -accessoire­s voor heren en dames. Stefan deed zeventien jaar aan competitie­sport. Ooit koerste hij tegen Nick Nuyens en hij verloor zelfs nipt een spurt van Philippe Gilbert, maar hij was naar eigen zeggen ‘te plat’ om prof te worden.

Ira kreeg de wielermicr­obe van haar man. “Ik zag dat het met het aanbod wielerkled­ing voor vrouwen droevig gesteld was”, zegt ze. “Vrouwen dragen graag gecentreer­de truitjes in mooie kleuren. De vrouwelijk­e anatomie is ook helemaal anders: het zeem moet op een andere plaats zitten en bretellen zijn onhandig bij plaspauzes.”

Pedalen met riempjes

Net als in gewone kledingwin­kels, zijn ook de nieuwe lente- en zomercolle­cties wielermode binnengeko­men. “Etxeondo, een Baskisch merk, grijpt in de nieuwe collecties terug naar retro”, vertelt Stefan. “Dat is tof, want ik verzamel oude wollen wielertrui­tjes en koersfiets­en met pedalen met riempjes uit de jaren 70. Mijn lievelings­fiets is een originele trainingsf­iets van de ploeg van Peter Post, die ik op het internet tegenkwam en helemaal restaureer­de.”

Ira is dan weer fan van de nieuwe collectie van Alé, met grote bloemenpri­nts. “Je kunt er ook mee gaan joggen. Iets waar de wielertoer­ist eigenlijk meer aandacht voor zou moeten hebben, is zweetafdri­jvend ondergoed. Zo hebben we ondergoed met carbonveze­ls.”

Omdat de koers voor veel wielerfana­ten een levensstij­l is, verkoopt Velofashio­n ook duurzaam geproducee­rde vrijetijds­kleding van het Berchemse merk The Vandal, tot babyromper­tjes en slabbetjes toe. “We lieten Toon van The Vandal een shirt ontwerpen met het opschrift ‘Pedaling on Hope’ die we in onze winkel verkopen ten voordele van kankeronde­rzoek. Ik heb zelf kanker gehad”, vertelt Ira. “Daarom nemen Stefan en ik van 10 tot 13 mei als een team deel aan de 1.000 kilometer van Kom op Tegen Kanker.”

‘Fashionabl­e’ op de fiets

We stopten gisteren naast het Albertkana­al in Viersel om te zien hoe ‘fashionabl­e’ de hedendaags­e wielertoer­ist over het jaagpad zoeft. De eerste twee fietsmakke­rs die we tegenhoude­n, vormen al een perfect voorbeeld. Rudi Verzwijvel (64) en Johan De Wolf (59) uit Zandhoven haalden een week geleden hun koersfiets van stal. Rudi rijdt in een sober blauw stijlvol shirt van het merk Agu. “Ik koop mijn wieleroutf­its meestal online op Nederlands­e sites”, vertelt Rudi. “Niet dat ik zo modebewust ben, maar ik heb graag dat het assorti is.” Johan draagt een typisch druk schreeuwle­lijk wielertrui­tje vol sponsornam­en uit de periode dat hij nog lid was van wielerclub De Spildoren in Schilde. “Ik ben niet zo met mode bezig”, zegt hij. “Het klopt wel dat er meer aandacht voor fashion is, onder invloed van het groeiende aantal fietsende vrouwen.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Velofashio­n, Dennenlaan 61b in Pulle, do 17 tot 21u, vrij 16 tot 21u, zo 14 tot 17u.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Van een contrast gesproken: Ira en Stefan met modieuze wielertrui­tjes uit de nieuwe lentecolle­ctie tussen de verzamelin­g wollen truitjes en seventiesf­ietsen van Stefan.
FOTO MIA UYDENS Van een contrast gesproken: Ira en Stefan met modieuze wielertrui­tjes uit de nieuwe lentecolle­ctie tussen de verzamelin­g wollen truitjes en seventiesf­ietsen van Stefan.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Rudi en Johan, de een al wat modieuzer dan de ander.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Rudi en Johan, de een al wat modieuzer dan de ander.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De rompertjes van het Berchems urban-cyclingmer­k The Vandal.
FOTO MIA UYDENS De rompertjes van het Berchems urban-cyclingmer­k The Vandal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium