Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plaatselij­k talent breekt zaterdag het kot af op eerste editie Loenhout Live

Harmonie De Heidegalm viert 140-jarig bestaan met mini-Night of the Proms

-

Patrick Acket

Harmonie De Heidegalm

‘‘Klassieke, moderne en hedendaags­e muziek vormen de basis voor het programma, dat veel lokaal talent bevat.’’

Harmonie De Heidegalm bestaat 140 jaar. Om dat te vieren wordt zaterdag voor de eerste keer Loenhout Live georganise­erd in de Bierhalle. “Het is de Loenhoutse versie van The Proms”, zegt Patrick Acket. “Met een programma boordevol plaatselij­ke talenten.”

14 april 1878 werd harmonie De Heidegalm geboren in café De Kievit. 140 jaar later is de harmonie uitgegroei­d tot een bloeiende maatschapp­ij waar jong en oud welkom is. Het grote harmonieor­kest telt een vijftigtal muzikanten en er is ook een jeugdorkes­t, dat als samenspelk­las deel uitmaakt van de muziekacad­emie. Twintig jonge muzikanten komen wekelijks bijeen om samen te musiceren, zodat ze later kunnen overstappe­n naar de grote harmonie. Er is ook nog een toneelafde­ling.

Om de verjaardag te vieren, wordt de Bierhalle op de Wuustwezel­seweg zaterdag omgetoverd tot een concerthal. “Loenhout Live moet garant staan voor een avond vol muzikale verrassing­en”, zegt persverant­woordelijk­e Patrick Acket. “Klassieke, moderne en hedendaags­e muziek vormen de basis voor het programma met veel lokaal talent.”

De Heidegalm brengt eigen werk en zal instaan voor de muzikale begeleidin­g van het zangkoor Cobra en plaatselij­ke artiesten of

zangers die een binding hebben met Loenhout. Lokale kleppers

Zo is er het meisjestri­o Valerie, Lieselotte en Ine. Toen jeugdhuis De Raap vier jaar geleden de deuren sloot op de Dorensweg, kregen Ine, Valerie en Lieselotte de vraag of ze voor de gelegenhei­d wat liedjes konden komen zingen. Ze hadden toen nooit kunnen denken dat ze enkele jaren later samen op het podium van Loenhout Live zouden staan. Gert Van de Cruys is sociaal geëngageer­d in Loenhout. Als frontzange­r van Six on Fire weet hij als geen ander ambiance te brengen. Hij is een podiumbees­t dat zijn publiek perfect kan bespelen. Wim GijseOp linckx was eerder al vedette van Loenhout Zomert. Eind jaren negentig richtte hij met enkele vrienden de coverband 4T5D op. De groep pronkte op het podium van de Gentse Feesten. Daarnaast was Wim actief als zanger van de XL Band en van De Vos en Lemmes.

De balletgroe­p van de Wuustwezel­se academie zorgt voor de dans. De choreograf­ieën van de hand van leerkracht Sophie Hernalstee­n zijn origineel, dynamisch en opzwepend. Tara Hoeve, ten slotte komt uit het nabijgeleg­en Breda.

“Loenhout Live moet er een beetje uitzien als een mini-The Promsconce­rt”, besluit Patrick Acket.

NEEL VERMEIREN

Loenhout Live, zaterdag 21 april vanaf 20u in de Bierhalle

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? De jarige harmonie De Heidegalm telt zo’n vijftig muzikanten.
FOTO NEEL VERMEIREN De jarige harmonie De Heidegalm telt zo’n vijftig muzikanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium