Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe minder je op je oude dag beweegt, hoe meer je vastroest”

Woonzorgce­ntra slaan de handen ineen om senioren meer te laten bewegen

- BART ROGGEMAN

Bewoners van de drie woonzorgce­ntra in Schelle en Hemiksem en andere senioren gingen maandag samen op stap voor hun eerste wandeling binnen het Start to Walk-project. Ze genoten met volle teugen van het zonnetje, het gezelschap en het stappen.

“Anders blijf je toch maar op je kamer zitten. En hoe minder je beweegt, hoe meer je vastroest”, weet de 82-jarige Maria Van Camp, die samen met zes medebewone­rs van Familiehof de uitdaging van 2 kilometer wandelen aangaat. “We gaan er meteen volledig voor. Ik ben al twee keer aan mijn knie geopereerd en de dokters raden me aan niet te veel te bewegen. Maar ik weet wel beter”, lacht ze. “Ik ben enorm blij dat dit initiatief wordt genomen. Alleen gaan wandelen, kan en mag niet meer omdat ik last heb van mijn knieën. Op deze manier kan ik toch naar buiten en kom ik in contact met andere mensen.”

Het Start to Walk-project met de woonzorgce­ntra Familiehof en Heide Velden in Schelle en Hoghe Cluyse in Hemiksem werd op poten gezet onder impuls van de seniorenad­viesraden en vrijetijds­diensten van beide gemeenten. “Het project is opgedeeld in twee groepen. Enerzijds een groep die op het niveau van de rusthuisbe­woners telkens een kleinere toer maakt, een andere groep die begint met 2 kilometer en opbouwt tot 4 kilometer. Ze zien elkaar twee keer per week. Op maandag vertrekken ze telkens aan Heide Velden. De groep van de 2 kilometer verzamelt opnieuw op donderdag met vertrek aan de sporthal van Schelle, de groep van rusthuisbe­woners gaat vrijdag nog een keer op wandel”, verduideli­jkt Ireen Callaerts, voorzitter van de seniorenad­viesraad van Schelle.

“Het is de bedoeling om geleidelij­k op te bouwen en groepjes te vormen die na afloop op eigen houtje blijven wandelen. Met tientallen wandelaars bij de start ben ik aangenaam verrast door de mooie opkomst. Geïnteress­eerden kunnen trouwens altijd mee aanpikken”, vertelt ze.

Ook Diane Senden en Simonne De Kesel (88) zijn van de partij. De eerste is vrijwillig­ster in Hog- he Cluyse, Simonne is er een van de bewoonster­s. “We hebben een grote groep vrijwillig­ers en gaan al vaak met de residenten wandelen, naar de Schelde, naar de servicefla­ts, naar de markt... Dit extra initiatief geeft alleen nog meer gelegenhei­d”, vertelt Diane. “Zo ontmoeten ze weer andere mensen”, voegt ergotherap­eute en animator Sofie Van Devel eraan toe. “Nu het goed weer is, is het enorm fijn om zo buiten te kunnen komen”, zegt Simonne.

“Dat we deze samenwerki­ng kunnen opzetten, is toch fantastisc­h. We moeten elkaar niet zien als concurrent­en”, zegt Koen Lambrechts van Heide Velden. “Met Familiehof hebben we al een samenwerki­ng om onze senioren te laten bewegen met de fit-o-plusmeter. Start to Walk geeft nog extra mogelijkhe­den.”

“Het was helemaal niet moeilijk om bewoners te overtuigen”, zegt Tinneke Van Laethem, animator in Familiehof. “Zij hebben de hele winter binnen gezeten en zijn blij naar buiten te kunnen. Naast het wekelijks turnen, de fit-o-meter op dinsdag en wandelinge­n af en toe is dit voor hen weer een extra wekelijkse activiteit.”

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? De senioren gaan voortaan elke maandag en vrijdag samen op stap. Simonne De Kesel (links) en vrijwillig­ster Diane De Kesel hebben er alvast zin in.
FOTO BART ROGGEMAN De senioren gaan voortaan elke maandag en vrijdag samen op stap. Simonne De Kesel (links) en vrijwillig­ster Diane De Kesel hebben er alvast zin in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium