Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands leren, maar niet zoals op school

Babbelplus heeft al leden uit Bulgarije, Roemenië, Libanon en Ecuador

- JEF WIJCKMANS

Het Sociaal Huis startte in 2016 met Babbelplus, een project dat anderstali­ge inwoners in contact brengt met autochtone­n. Samen gaan ze op stap in de gemeente en oefenen ze het Nederlands.

Onder begeleidin­g van het Sociaal Huis en Vormingspl­us Antwerpen vinden sinds ruim een jaar ontmoeting­smomenten plaats tussen de inwoners van Aartselaar en anderstali­ge inwoners. Het initiatief kreeg de naam Babbelplus mee. Elke twee weken komen ze samen.

Bij een kop koffie of thee bereiden ze uitstappen voor. Het gaat onder meer om bezoeken aan gemeenteli­jke diensten, activiteit­en van lokale vereniging­en en workshops. In het cultureel centrum, het gemeentehu­is en de bibliothee­k stond een rondleidin­g op het programma. Aan de hand van foto’s, wordt later nagepraat.

“Babbelplus zijn geen taallessen, maar wel activiteit­en waarbij Nederlands wordt gesproken”, zegt schepen en OCMW-voorzitter Hilde Heyman (N-VA). “Door te oefenen, wordt de drempel om te praten overwonnen. De meeste anderstali­gen volgen ook nog Nederlands­e les op een klassieke, schoolse manier. Babbelplus dompelt hen onder in een taalbad en helpt hen hun angst om te spreken te overwinnen. Momenteel telt Babbelplus eenentwint­ig deelnemers, afkomstig uit onder meer Bulgarije, Roemenië, Libanon en Ecuador. Enkele Babbelplus­sers zorgden voor Hongaarse glühwein, Libanese pizza’s, Tunesische tajine en Belgische erwtensoep. Ook zeventien Nederlands­talige bewoners maken deel uit van de groep.

Komende zaterdag 21 april organiseer­t Babbelplus een toonmoment. Iedereen kan dan kennismake­n met Babbelplus en het cultureel centrum. Bezoekers kunnen rekenen op een frisse kijk op Aartselaar door een multicultu­rele bril.

Hilde Heyman

Schepen en OCMW-voorzitter

‘‘Babbelplus helpt anderstali­gen hun angst om te spreken te overwinnen.’’

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Door tijdens activiteit­en Nederlands te oefenen, leren de anderstali­gen beter Nederlands te spreken in het openbaar.
FOTO JEF WIJCKMANS Door tijdens activiteit­en Nederlands te oefenen, leren de anderstali­gen beter Nederlands te spreken in het openbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium