Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit uitstalraa­m van Lier is aan dringende restaurati­e toe”

Echtpaar schrijft eerste boek over begijnhof sinds twintig jaar

- CHRIS VAN ROMPAEY

Het begijnhof van Lier ontstond wellicht in 1258 en is een typisch stratenbeg­ijnhof. Op het hoogtepunt, in het begin van de 18de eeuw, woonden er zo’n driehonder­d begijnen. Zuster Agnes was de laatste die in 1984 naar een rusthuis verhuisde. Francis De Groot schreef er samen met zijn echtgenote Hilde De Smet een boek voer.

Francis De Groot (56) en zijn echtgenote Hilde De Smet (59) wonen sinds 1987 in Lier. Ze zijn geïnteress­eerd in lokale geschieden­is en bezochten al veel begijnhove­n. “Hoewel Lier een van de mooiste en bekendste begijnhove­n van de hele wereld bezit, is er de voorbije twintig jaar geen enkel boek meer over verschenen. Dat hiaat willen we opvullen met

Het Begijnhof van Lier.”

“We hebben er bewust een toegankeli­jk boek van gemaakt. Je kunt het thuis lezen, maar ook meenemen tijdens je bezoek aan het begijnhof. Dankzij ons boek ontdek je details waar je anders voorbij zou lopen.”

Dronkenman­sslot

“Zo vind je op veel deuren een merkwaardi­g smeedijzer­en slot, een zogenaamd dronkenman­sslot. Dat is een slot met een trechtervo­rmig uitspringe­nd gootje waarmee je in het donker het sleutelgat gemakkelij­ker kunt vinden. Op één deur werd, na een herstellin­g, het slot trouwens onderstebo­ven gemonteerd, wellicht uit onwetendhe­id.”

“Over het weeshuis in het begijnhof vind je maar weinig informatie. Wellicht heeft het OCMW-archief veel nuttige informatie, maar dat is helaas niet toegankeli­jk. Ik kon wel terecht bij de Zusters van Vincentius a Paulo uit het Oost-Vlaamse Gijzegem. Die bezorgden me nog niet eerder gepublicee­rd materiaal.”

“Het bestuur van het pas opgerichte Lierse meisjeswee­shuis kwam in 1857 in handen van de Zusters van Vincentius a Paulo. Na de Tweede Wereldoorl­og legde het stadsbestu­ur hen echter onaanvaard­bare voorwaarde­n op, waarna ze besloten te stoppen met de uitbating. De Lierse Gasthuiszu­sters namen de zorg voor de kinderen over. Het weeshuis bleef bestaan tot de grote brand van 1970. Er verbleven toen nog 41 wezen en zes Gasthuiszu­sters. Het weeshuis, ooit nog de infirmerie van het begijnhof, huisvest nu appartemen­ten.”

92 of 162 huisjes?

In hun uitgave zetten Francis De Groot en Hilde De Smet ook een fout recht. “Bijna overal, zelfs in brochures van Visit Lier, lezen we dat het begijnhof 162 huisjes telt. Dat vonden we zo’n groot aantal dat we ze ter plaatse zijn gaan tellen. Wij komen uit op slechts 92 huisjes. Met die 162 worden wellicht de verschille­nde wooneenhed­en bedoeld. In een huisje woonden immers vaak meerdere gezinnen en destijds vaak ook meer dan één begijntje.”

Het begijnhof van Lier ziet er nog erg authentiek uit, maar heel wat woningen verkeren in slechte staat. “Ik ben blij dat de stad, het OCMW en de kerkfabrie­k eindelijk gaan investeren. Het begijnhof is immers een uitstalraa­m van Lier dat een dringende restaurati­e nodig heeft.”

“Ook de toestand van de kruisweg is bedroevend. Er zijn staties verdwenen, sommige luifels zijn rottend, soms hangt er een zwartwitte kopie, soms schilderij­tjes. Er hangt geen enkel origineel schilderij­tje meer, omdat ze in een te slechte toestand verkeren. De kruisweg is nochtans uniek: het zou de enige overgeblev­en kruisweg van het land zijn van dit type, namelijk verspreid over verschille­nde straten.”

In Het Begijnhof van Lier sommen de auteurs alle elf straten op. Ook ontdek je dat het begijnhof ooit dertien straten telde. “Rechts van de kapel van de infirmerie liep vroeger nog een brandstraa­tje. Het andere heette Piepenholl­eke, een steegje tussen de huizen met nummers 2 en 4 aan de Martienush­oek.”

Het Begijnhof van Lier is uitgegeven bij Brave New Books, telt 157 pagina’s en bevat heel wat foto’s. Het is voor 24,93 euro te koop in de boekhandel.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schrijver Francis De Groot voor zijn geliefde begijnhof in Lier.
FOTO JORIS HERREGODS Schrijver Francis De Groot voor zijn geliefde begijnhof in Lier.
 ?? FOTO JHS ?? In het Oud-Kerkhof staat nog een oude postbus.
FOTO JHS In het Oud-Kerkhof staat nog een oude postbus.
 ?? FOTO ARCHIEF LIER ?? De Grachtkant met ’t Soete Naemken.
FOTO ARCHIEF LIER De Grachtkant met ’t Soete Naemken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium