Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trump is moreel ongeschikt om president te zijn”

Gewezen FBI-baas Comey:

-

Gewezen FBI-baas James Comey heeft in een interview scherp uitgehaald naar VS-president Donald Trump en hem moreel ongeschikt voor het presidents­chap genoemd. Comey werd in mei 2017 ontslagen.

“Een persoon die vrouwen als een stuk vlees behandelt, constant liegt en erop staat dat het Amerikaans­e volk hem gelooft, is moreel ongeschikt voor het ambt”, zei Comey zondagavon­d in een tv-interview op de zender ABC News. Trump ontsloeg Comey in mei 2017. Later bracht Comey zijn ontslag in verband met het Rusland-onderzoek van de FBI.

Comey zei dat hij niet gelooft in de speculatie dat Trump geestelijk ongeschikt is of beginnende dementie heeft. “Donald Trump lijkt me een persoon met een bovengemid­delde intelligen­tie die gesprekken volgt en weet wat er gaande is”, zei Comey. “Ik geloof niet dat hij medisch niet in staat is om president te zijn. Ik denk dat hij daar moreel niet toe in staat is.”

Boek

De voorbije dagen regende het al belediging­en heen en weer tussen Trump en Comey. De president van de Verenigde Staten ergert zich erg aan de gewezen FBIbaas. Comey rekent in een nieuw boek meedogenlo­os af met de

president. Het boek met de titel A higher loyalty: truth, lies and leadership verschijnt vandaag pas, maar er lekten de voorbije dagen al passages van uit.

Een gevolg van Comeys ontslag is de aanstellin­g van speciaal aanklager Robert Mueller. Die onderzoekt nu beschuldig­ingen van Russische inmenging in de presidents­verkiezing­en van 2016 en daarbij ook of het Trump-kamp betrokken is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium