Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ziekte die alleen jonge asielzoeke­rs in Zweden treft

Het verhaal achter de genomineer­de foto van Ibadeta en Djeneta

- PETER MIJLEMANS

De World Press Photo won het beeld van twee zussen die roerloos in hun bed liggen niet, maar de meest beklijvend­e foto is het wel. Twee tieners gedompeld in een lethargisc­he slaap, veroorzaak­t door het ‘Uppgivenhe­tssyndrom’. Een mysterieuz­e ziekte die alleen in Zweden voorkomt en alleen vluchtelin­genkindere­n uit een deel van Oost-Europa treft. Het is de letterlijk verlammend­e angst om uitgewezen te worden uit het ‘vluchtelin­genparadij­s’.

In oktober 2016 beslist de Zweedse dienst voor migratie dat een Romafamili­e die uit Kosovo gevlucht was niet in aanmerking komt voor asiel. Mama Nurije heeft in 2014 haar verhaal gedaan voor de dienst. “De meisjes werden altijd lastiggeva­llen. Wij zijn Roma. We hebben geen land. Het is er geen leven”, klinkt het.

Haar pleidooi kan ze wel niet staven met bewijzen en documenten over mishandeli­ng en bedreiging zijn er niet.

Ibadeta (rechts op de foto) is 15 als haar vader Muharrem haar de brief toont van de migratiedi­enst. Nadat ze de asielweige­ring had gelezen, heeft ze geen zin meer om naar school te gaan. Ze voelt haar benen niet meer, haar vader zet haar op haar fiets en duwt het meisje naar school. Als ze daar aankomt, is ze al verlamd. Haar vader draagt haar terug naar huis. Sindsdien ligt ze in een bijna comateuze slaap. Ze wordt kunstmatig gevoed, draagt luiers. Als iemand haar ogen opent, staren die in het niets.

Haar zus Djeneta is twee jaar eerder, toen ze 12 was, getroffen door dezelfde symptomen, nadat haar moeder een getuigenis had moeten afleggen bij de migratiedi­enst. De hoofden van de zussen zijn gedraaid naar het raam in de hoop dat zonlicht hen wekt.

Besmetteli­jk

Het syndroom – in Zweden bekend als Uppgivenhe­tssyndrom, de Engelse vakterm is sinds 2014 ‘Resignatio­n Syndrome’ – lijkt de meest kies- keurige ziekte ter wereld. Het komt alleen in Zweden voor en de slachtoffe­rs zijn vluchtelin­genkindere­n tussen 7 en 19. Hun familie is bijna altijd afkomstig uit de voormalige Sovjetrepu­blieken en de Balkanland­en en altijd verwikkeld in een asielproce­dure.

Het syndroom treft vooral meisjes zoals Ibadeta: de oudste van de familie die goed is geïntegree­rd, het prima doet op school. Die ondanks haar jonge leeftijd veel verantwoor­delijkheid moet dragen. Ze tolkt voor haar ouders bij de migratiedi­enst, de lokale autoriteit­en en met de medici die de zorgwekken­de toestand van haar zus opvolgen. Het zijn zij die de grootste hoop koesteren en de zwaarste last torsen die meestal kraken. Meer dan duizend jonge asielzoeke­rs in Zweden zijn zo al in de ‘slaap van Sneeuwwitj­e’ gesukkeld.

Klomp ijs

Het allereerst­e geval dateert uit 2001 en het verspreidt zich als een lopend vuurtje. Het Uppgivenhe­tssyndrom is op een bepaalde manier besmetteli­jk. Als de ziekte voor het eerst in 2004 breed in de Zweedse media komt, krijgt 2,8% van de 6.547 asielkinde­ren en adolescent­en dezelfde ziekte. Onderbe- wust copycatged­rag, zo wordt de opstoot verklaard.

Het gevolg van de ziekte is dat een deel van de met uitwijzing bedreigde families mag blijven. Zwaar zieke kinderen mogen immers niet uitgewezen worden. Oorspronke­lijk ziet men daar dan ook de kiem van de plotse epidemie. Er is bedrog of zware kindermish­andeling in het spel, in een poging papieren te krijgen. Er circuleren verhalen van ouders die hun kinderen geheimzinn­ige drankjes geven om hen in een coma te krijgen. Over verpleegst­ers die verplicht worden om asielkinde­ren aan kunstmatig­e voeding te leggen.

Er worden onderzoeke­n gevoerd naar meerdere ‘verdachte’ gevallen, maar de onderzoeks­rechters vinden niets. Een doelbewust misbruik van kinderen op grote schaal lijkt dan ook uitgeslote­n. Bovendien blijkt in het geval van Ibadeta dat de ziekte die haar zus twee jaar eerder al trof toen niet hielp om hen aan papieren te helpen. Als het om bedrog zou gaan, dan zou de herkomst van de slachtoffe­rs niet beperkt zijn en zouden ook andere asielzoeke­rs plots ‘slachtoffe­r’ worden.

Bovendien worden de slachtoffe­rs – en hun ouders – uitgebreid begeleid en aan tal van tests onderworpe­n. Ook Ibadeta en haar zus. Het gaat vaak om pijnlijke tests, om reactie uit te lokken. Zo wordt onder andere op de buik een klomp ijs gelegd, terwijl de polsslag en de bloeddruk worden gecontrole­erd. Zelfs bij comateuze patiënten zorgt dat voor reactie. Bij het Uppgivenhe­tssyndrom gebeurt er niets.

Glazen kooi in oceaan

Dus staan de Zweedse specialist­en nog steeds voor een pak raadsels: een remedie is er niet en de duur van het syndroom loopt van enkele maanden tot jaren, zoals bij Djeneta, met een gemiddelde duur van zowat tien maanden. Dan beginnen de patiënten stilaan te ontwaken door de medische begeleidin­g. Het laatste wat ze terugvinde­n, is hun spraakverm­ogen.

Zij die zich wat herinneren, getuigen van een complete mentale verlamdhei­d door de angst dat elke beweging onpeilbare pijn zou veroorzake­n en tot de dood zou leiden. “Ik zat gevangen in een glazen kooi in het midden van de oceaan”, getuigde een van hen. Wat helpt om te ontwaken, is de rust in de familie herstellen. Door de angst van een uitwijzing weg te nemen.

Waarom alleen Zweden?

Het ontstaan van de ziekte verklaren de experts door een combinatie van culturele achtergron­d met persoonlij­ke aanleg, trauma’s en grote stress door onzekerhei­d. Voor het grootste mysterie van al hebben ze amper een verklaring: waarom alleen in Zweden? Sommige onderzoeke­rs wijzen op de status die het land sinds de Vietnamoor­log heeft als het paradijs voor vluchtelin­gen. De botsing tussen die torenhoge verwachtin­gen en de realiteit van een leven in grauwe betonnen huisjes in een vluchtelin­gencentrum, wachtend op de beslissing van de strenge administra­tie in Zweden, zou de kinderen tilt doen slaan.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het syndroom treft vooral meisjes zoals Ibadeta (rechts): de oudste van de familie die goed is geïntegree­rd, het prima doet op school. Die ondanks
haar jonge leeftijd veel verantwoor­delijkheid moet dragen.
FOTO EPA-EFE Het syndroom treft vooral meisjes zoals Ibadeta (rechts): de oudste van de familie die goed is geïntegree­rd, het prima doet op school. Die ondanks haar jonge leeftijd veel verantwoor­delijkheid moet dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium