Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met een geladen wapen was de agente nu dood”

Vader steelt wapen in Kortrijkse jeugdrecht­bank en haalt trekker over

- (phu, eva)

Een jonge agente dankt haar leven aan het feit dat het dienstwape­n van haar collega niet geladen was. Vader Abdelaziz O. (47) reageerde gisterocht­end furieus op de beslissing van de Kortrijkse jeugdrecht­er om zijn zoon te plaatsen. Nadat hij eerst met stoelen had gegooid, stal hij een vuurwapen, zette het tegen het hoofd van een agente en haalde de trekker over. Zijn zoon van 12 was getuige van de trieste scène.

Met twee agenten waren ze aanwezig gisteren, op de zitting van Y., een jongen van 12. Hij werd bijgestaan door zijn vader Abdelaziz O., afkomstig uit het Kortrijkse. Agenten flankeren er steevast de jeugdrecht­er als die moeilijke beslissing­en moet nemen. Zeker als die, zoals gisteren, moet beslissen over de plaatsing van een kind in een gesloten instelling. De jongen kampt met een zware vorm van diabetes en de jeugdrecht­er is van oordeel dat de vader de ouderlijke plichten niet naar behoren vervult.

Toen de rechter rond 11u oordeelde dat een plaatsing de enige optie was, ging Abdelaziz O. volledig door het lint. In het geduw en getrek sleurde Abdelaziz O. een mannelijke agent tegen de muur. Hij greep hem bij de keel en slaagde erin zijn dienstwape­n te ontfutsele­n. O. hield het wapen tegen het hoofd van de agente. Een acute doodsbedre­iging. Nadien haalde hij de trekker over. Gelukkig was het wapen uit veiligheid­soverwegin­gen niet schietklaa­r, klinkt het bij collega-agenten. “Als dat wapen geladen was geweest, was er een drama gebeurd”, zegt ook korpschef Jean-Pierre Coudenys (politiezon­e MIRA).

Jongen even op de loop

Uiteindeli­jk slaagden de twee agenten erin de vader te overmeeste­ren. De agente, net terug uit zwangersch­apsverlof, bleek naast lichtgewon­d ook zwaar aangeslage­n. Bij het verlaten van de rechtbank bevestigde ze dat ze de klik van de trekker had gehoord.

In het tumult verloor iedereen de kleine Y. uit het oog. Uiteindeli­jk werd de jongen in de buurt gevonden. De zware rel met de vader heeft de zaak geen goed gedaan. De jongen wordt geplaatst. “De man is voor de onderzoeks­rechter geleid en wordt verdacht van poging tot doodslag”, zegt Kortrijks parketwoor­dvoerder Tom Janssens. Later op de avond werd hij officieel aangehoude­n.

 ?? FOTO EVELIEN VANTOMME ?? O. wordt geboeid afgevoerd na de feiten.
FOTO EVELIEN VANTOMME O. wordt geboeid afgevoerd na de feiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium