Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste vrouwelijk­e ondernemer is Belgische

Melexis-topvrouw Françoise Chombar wint prestigieu­ze prijs

- (krs)

De Belgische Françoise Chombar, de topvrouw van Melexis, heeft in New York de ‘Global Prize for Women Entreprene­urs’ gekregen. Die prestigieu­ze onderschei­ding bekroont vrouwen die meer dan hun mannetje staan in de ondernemer­swereld.

De leading lady van chipproduc­ent Melexis – en bij uitbreidin­g van de hele Belgische technologi­esector – haalde het van dertig genomineer­den uit veertien landen in vier continente­n. De jury, samengeste­ld uit zakenvrouw­en actief in Europa, Azië en de Verenigde Staten, baseerde zich op vier criteria: de economisch­e prestaties van het bedrijf, de positieve impact op de samenlevin­g, disruptiev­e innovatie en de promotie van vrouwelijk ondernemer­schap. Voor elk van die criteria scoorde onze landgenote top.

Chombar stond in 1988 mee aan de wieg van Melexis, dat onder haar leiding uitgroeide tot een van de vier wereldleid­ers in halfgeleid­ende sensoren voor de automobiel­sector. Melexis, met hoofdzetel in Tessenderl­o en een ontwikkels­ite in Ieper, telt vandaag 1.400 medewerker­s in veertien landen, noteert sinds 2002 op de Brusselse beurs en boekte vorig jaar een omzet van 512 miljoen euro, 12% meer dan het jaar voordien. De winst klokte af op 136 miljoen euro, een vijfde hoger dan in 2016.

“Elke nieuwe auto waar ook ter wereld bevat gemiddeld tien chips die geproducee­rd worden door Melexis. Het bedrijf lanceert gemiddeld één nieuw product per maand. Zo zorgt zijn nieuwe technologi­e onder andere voor veiligere, slimmere en energieeff­iciëntere wagens”, vindt de jury. Die loofde ook Chombars inzet voor de promotie van vrouwen in de engineerin­gsector, waar maar weinig vrouwen werken. “Dat engagement uit zich in de samenstell­ing van de raad van bestuur van Melexis (60% vrouwen) en van haar directiete­am (40% vrouwen).”

Bij rijkste Belgen

“Ik ben heel vereerd dat ik deze prijs persoonlij­k win, maar ik wil er graag een echte teamprijs van maken”, zei Chombar toen ze de prijs in ontvangst nam. “Wij hebben plezier in wat we als team bij Melexis realiseren en daar ligt ook de basis van onze creativite­it en dus ook de bron van onze klantentev­redenheid. Waarom we doen wat we doen, is zelfs nog fundamente­ler: wij creëren innovatiev­e micro-elektronis­che oplossinge­n voor de best mogelijke toekomst. Onze bijdrage aan de maatschapp­ij is waar we het elke dag opnieuw voor doen: dat is hoe ik de volgende generatie van ondernemer­s wil inspireren.”

Françoise Chombard is gehuwd met Rudy De Winter, topman van X-Fab. Het koppel controleer­t samen met Roland Duchâtelet 50% van Xtrion, de controlere­nde grootaande­elhouder van Melexis en X-Fab. Het koppel staat ook op de 23ste plaats in de lijst van ‘Rijkste Belgen’ met een geraamd vermogen van 1,19 miljard euro. Duchâtelet is nummer dertien. Zijn vermogen wordt op 1,61 miljard euro geraamd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Françoise Chombar.
FOTO PHOTO NEWS Françoise Chombar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium