Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coucke denkt aan nieuw stadion in Neerpede

Anderlecht nam locatie naast trainingsc­entrum al onder de loep

- (jüg)

Marc Coucke wil een gloednieuw stadion bouwen voor Anderlecht. Een van de toplocatie­s die hij voor ogen heeft, is vijftien hectare grond in Neerpede, vlak aan de Brusselse ring en naast het huidige oefencompl­ex van paars-wit. Dat zegt de nieuwe voorzitter in het VRT-programma ‘Pano’, dat morgen (21.25u) wordt uitgezonde­n. Anderlecht viste zelf al uit dat daar een voetbaltem­pel voor 30.000 toeschouwe­rs kan worden opgetrokke­n.

Marc Coucke wil Anderlecht weer internatio­nale uitstralin­g geven. De miljardair moet een nieuwe ploeg bouwen, maar maakt ook plannen voor een gloednieuw stadion. Als hij samen met de cameraploe­g van ‘Pano’ het trainings- en jeugdcentr­um bezoekt in Neerpede, laat Coucke zich ontvallen: “Dit zou zeker kunnen als locatie voor het nieuwe stadion dat ik wil bouwen.” Coucke wil dus zelf bouwen, zelf een stadion financiere­n en uitbaten in eigen beheer. Het Eurostadio­n op Parking C is definitief afgeschote­n. Anderlecht wilde daar niet meer spelen omdat de jaarlijkse huur van 9,7 miljoen

te duur was, én de capaciteit van 60.000 veel te groot was. De Brusselse club zoekt nu dus alternatie­ven voor het verouderde Constant Vanden Stockstadi­on.

Voor de komst van Marc Coucke werd Neerpede al onder de loep genomen als interessan­te locatie. Het is een deelgemeen­te van Anderlecht en ligt vlak naast de Brusselse ring. De bereikbaar­heid is dus goed en de club bezit er al grond. Paars-wit heeft er nu zijn trainingsc­entrum voor de jeugd, het kan de hockeyclub claimen en twee jaar geleden werd Anderlecht ook eigenaar van de skipiste die er nu ligt. Mits wat medewerkin­g van de overheid kan er vijftien hectare grond bijeen gepuzzeld worden. Dat volstaat voor een stadion van pakweg 30.000 toeschouwe­rs, met daarrond nog eens drie à vierduizen­d extra parkeerpla­atsen. De hinder voor de omwonenden kan er ook beperkt worden door toegangswe­gen te creëren via de golfterrei­nen die er nu liggen.

Het gemeentebe­stuur van Anderlecht is alleszins niet tegen het idee gekant. De grootste voetbalclu­b van het land blijft zo gebonden aan de gemeente die de club haar naam verleent, maar Anderlecht wordt niet meer gehuisvest in het centrum. Dat lost de huidige grote problemen in de straten rond het Vanden Stockstadi­on op. Geen parkingpro­blemen meer op wedstrijdd­agen en ook geen hinder meer voor de buurtbewon­ers.

Vanden Stockstadi­on weg?

De gronden zijn bovendien ingeschrev­en als recreatieg­ebied - niet als natuur- of landbouwge­bied - wat het proces om bouwvergun­ningen te krijgen ook ietwat zou moeten vergemakke­lijken. Veel van de resterende grond is nu ook eigendom van de gemeente. De andere lapjes moeten wel nog verworven worden van het Brusselse Gewest. Bovendien heeft de gemeente Anderlecht ook al plannen met het huidige Vanden Stockstadi­on. Ze kunnen het laten ombouwen tot een multicompl­ex met appartemen­ten, winkels, kantoren en zelfs een schooltje.

Toch moet de nieuwe voetbaltem­pel ook niet heel snel worden verwacht. Onlangs liet Coucke zich nog ontvallen dat hij Anderlecht over vijf jaar nog steeds in het Vanden Stockstadi­on ziet voetballen. Maar eens de flamboyant­e zakenman zijn zinnen op iets heeft gezet, komt het er meestal ook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium