Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na mijn ongeluk moest ik afkicken van het lopen”

- www.projectu-turn.com REBECCA VAN REMOORTERE

In 2014 verloor ze haar beide benen toen ze viel, op het spoor terecht kwam en aangereden werd door een voorbijrij­dende trein. Daarvoor liep Hannelore Vens (28) graag en vaak. Zondag wordt ze op het parcours van de marathon voortgeduw­d in de rolstoel door goede vriend Yves Dedapper (45). Samen willen ze de finish halen binnen 3 uur en 36 minuten, een wereldreco­rd.

De kans is groot dat u Hannelore herkent van haar deelname aan het VTM-programma Over Winnaars. Op twee beenprothe­ses beklom ze toen samen met Koen Wauters de Machu Picchu in Peru. In 2014 werden de beide benen van Hannelore bovenaan geamputeer­d. “Omdat mijn benen zo hoog geamputeer­d zijn, kan ik nooit meer echt lopen, daar zijn geen gepaste protheses voor. Ik kan ondertusse­n wel opnieuw stevig doorstappe­n. Na mijn beklimming van Machu Picchu heeft Qmusic geld ingezameld voor nieuwe en betere protheses. Ondertusse­n wandel ik zo veel en zo enthousias­t dat ik vaak blessures heb aan mijn stompen. Dat trek ik me niet aan, ik geniet te hard van het wandelen”, zegt Hannelore. Ultraloper Yves leerde Hannelore kennen bij een actie voor Music for Life. Yves duwde Hannelore toen al lopend van Oostende tot Wachtebeke. De twee zamelden zo 33.000 euro in voor U/Turn, een avontuurli­jke reisorgani­satie voor mensen met een beperking.

Komende zondag staan de twee samen aan de start van de Antwerpse marathon om hopelijk iets sneller dan 3 uur en 36 minuten later aan te komen en een wereldreco­rd op hun naam te schrijven.

“Yves nam het initiatief voor de wereldreco­rdpoging en vroeg me of ik niemand in een rolstoel kende die zou willen deelnemen. In al mijn enthousias­me stelde ik mezelf voor. Tijdens de wedstrijd zal mijn voornaamst­e bezigheid zijn om Yves aan te moedigen en hem te voorzien van drank en eten. Verder moeten we ons enorm focussen op het parcours om nergens tegenaan te botsen. We mogen absoluut geen tijd verliezen.” Ongetwijfe­ld wordt het voor Yves een zwaar parcours, maar ook voor Hannelore is meer dan drie uur zitten niet vanzelfspr­ekend. “Als ik te lang zit, krijg ik enorm veel pijn in mijn rug en aan mijn zitvlak. Een mens is niet gemaakt om zo lang stil te zitten. Toch wil ik zeker niet klagen onderweg, Yves moet het moeilijke werk doen.”

Nog veel liever had Hannelore zelf meegelopen. “Voor mijn ongeluk liep ik ook veel en graag, dus moest ik serieus afkicken van het lopen. Ik ben nog steeds sportief. Ik speel rolstoelba­sketbal, ga vaak zwemmen en heb een loopband in mijn keuken staan waar ik op wandel.”

Eigen rolstoel omgebouwd

Voor de recordpogi­ng hebben Yves en Hannelore zelf een rolstoel omgebouwd. “Voor Guinness World Records is het belangrijk dat we een klassieke rolstoel gebruiken, zonder al te veel snufjes. Ik mag ook op geen enkel moment de wielen aanraken. We hebben enkel de handvaten vervangen door een steunbar en hebben er ook nog een soort koersfiets­stuur op gemonteerd.”

En net daar ligt volgens Yves de grote uitdaging. “De marathon van Antwerpen loop ik nu voor de vierde keer. Met de rolstoel is de grote moeilijkhe­id dat je volledig anders moet lopen. Je verliest de kracht van het op en neer bewegen van je armen, ik ben ongerust dat mijn schouders vast gaan zitten. Maar we zijn een goed team”, zegt Yves. De twee hebben al een paar keer samen getraind de afgelopen weken. “En als Hannelore er niet was, heb ik getraind met een rolstoel met een zak zand en een bak bier in”, aldus Yves.

Of Hannelore en Yves het record nu breken of niet, ze willen vooral opnieuw het goede doel U/Turn onder de aandacht brengen. De twee sportievel­ingen stoppen hierna ook niet. “We hebben nu al besloten dat we na de marathon een nieuwe uitdaging zoeken, anders gaan we elkaar te hard missen”, besluiten ze.

 ?? FOTO RR ?? Yves en Hannelore bouwden zelf een rolstoel om voor de recordpogi­ng.
FOTO RR Yves en Hannelore bouwden zelf een rolstoel om voor de recordpogi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium