Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kopen geeft mij een grotere kick dan verkopen”

Antwerpse designexpe­rt en kunstkenne­r Boris Devis is dealer in ‘Stukken Van Mensen’

- TOM VETS

Stukken Van Mensen is voor de derde lente op rij te zien op Vier. Is in het programma ook weer van de partij: de Antwerpse expert Boris Devis. “De werkwijze op televisie is niet zoals we in het echt te werk gaan”, legt hij uit.

We spreken Boris Devis (37) bij hem thuis in hartje Antwerpen, in een pand dat vol bijzondere items staat. Zelfs de windhaan van de Pius X-kerk in Amsterdam is er terug te vinden. “Veel van de stukken zijn behoorlijk groot. Ik hou nogal van items die kracht uitstralen. Ik ben minder van de verzamelin­gen met kleine snuisterij­en”, zegt hij. “Het voordeel van deze job is dat mijn interieur ook vaak anders is. In zes maanden tijd heb ik al drie verschille­nde bankstelle­n gehad.”

Devis, die afkomstig is van Mol en economie en psychologi­e studeerde, zit ongeveer tien jaar in deze business. “Mijn moeder was vaak met interieuri­nrichting bezig. Ik ben opgegroeid tussen de vakbladen. Wellicht zal ik ook wel een oog voor esthetiek hebben gehad en er was ook de zin om te ondernemen. Mijn grootvader had ooit een bedrijf met tweehonder­d personeels­leden. De basis was er dus al. Ik moest alleen nog uitzoeken in wat precies ik zelfstandi­ge wou worden. Net op dat moment was er een vriendin die naar Rusland verhuisde. Zij is interieurd­esigner en had iemand nodig om mee enkele Russische bars in te richten. Zo ben ik in deze sector gerold.”

Bijberoep

Of de kunst- en antieksect­or een moeilijke wereld is? “Nee, alles hangt af van je talent. Het is ook iets waarmee je eerst perfect als hobby of in bijberoep kunt beginnen. De winst steek ik vaak in de aankoop van nieuwe stock. Stelselmat­ig kan je je zo opwerken en er de kost mee verdienen. Met een beperkt budget kan je al wat spullen op de kop tikken in kringwinke­ls en op rommelmark­ten. Al moet ik zeggen dat zoiets vroeger meer kans op slagen had. De komst van het internet was op sommige vlakken een zegen, maar had ook nadelen. Mensen vinden er alle mogelijke informatie op terug en worden slimmer. Ik denk dat er veel spullen blijven ‘plakken’ aan medewerker­s nog voor die in een kringloopw­inkel terechtkom­en ...”

Om risico’s in de hand te houden, stelt Boris dat je best een plafond stelt qua uitgaven. “Zelf koop ik zelden tot nooit iets aan dat me meer kost dan 10.000 euro. Als je soortgelij­ke grote of exclusieve stukken niet kwijtraakt, kan je flinke financiële schade lijden. Als je enkel dure stukken verkoopt, heb je minder deals en is je werk een pak saaier. De jacht is een deel van het spel. Het is tof om voortduren­d dingen te kopen.”

“Zelf spullen zoeken op het internet doe ik bijna niet meer. Ik stuur nu een heel team aan en hou me bezig met de coördinati­e en het administra­tieve werk. Het zou voor mij ideaal zijn als ik enkel aan- en verkoop moet doen en de rest uit handen geef.” De opnames van Stukken Van Mensen dateren van oktober. Het opzet is simpel: mensen komen met de meest opmerkelij­ke en unieke objecten langs bij de vijf experten, die er hun prijs voor geven. Aan de eigenaar om de beste deal te sluiten. “Wat je mij en de andere experten in Stukken van

Mensen ziet doen, is geen weergave van onze job. Uitvoerig onderhande-

Boris Devis

Kunstkenne­r

‘‘Elk object heeft een andere waarde voor een persoon. Voor iets wat je graag wilt hebben, betaal je wat meer.’’

len en heen-en-weer bieden doen wij in het echte leven niet. We proberen het telkens zo kort mogelijk te spelen: een prijs zeggen, een ja of een nee krijgen. Binnenkort komt er de spinoff Schatten Van Mensen, waarin de we gevolgd worden bij wat we dagelijks doen. Zo zijn we naar een aankoopbeu­rs in Frankrijk getrokken en naar een goede Britse klant van mij in Groot-Brittannië. Ik heb een internatio­naal klantenbes­tand.”

Deals definitief

In tegenstell­ing tot Leeuwenkui­l, het andere programma met Evy Gruyaert, zijn de deals in Stukken Van

Mensen definitief. “Meteen na de deal stellen we een contract op. We betalen de objecten met ons eigen geld. We krijgen geen budget van de zender. Daarom moeten we goed nadenken wat we willen besteden. Per seizoen koop ik een vijftal items. Of ik al eens te veel betaalde? Elk object heeft een andere waarde voor een persoon. Voor iets wat je graag wilt hebben, betaal je wat meer. Elke antiquair en kunsthande­laar wilt winst maken. Soms weet je dat de te behalen winst zeer beperkt is. Het is de kunst nooit iets met verlies door te verkopen, maar als profession­al maak je zoiets zelden mee.”

Terwijl Boris de aankooppri­js zo laag mogelijk probeert te houden, willen de eigenaars uiteraard een hoog bedragen horen. “Wat ik wel begrijp. Vaak gaat het om een verzamelin­g met een hoge emotionele waarde of willen ze iets verkopen waar een heel verhaal aan hangt. Dan wil je dat niet voor een habbekrats verkopen.”

Doelpunt maken

“Zelfgemaak­te kunst blijf ik lastig vinden om te verkopen. De maker beschouwt het werk als echte kunst, maar als aankoper moet ik ook realistisc­h in prijs blijven. Tegelijk wil ik niet tegen de schenen stampen. Heeft ook met de prijszetti­ng te maken: mensen die hoog staan aangeschre­ven in onze sector hebben meer geloofwaar­digheid. Mogelijke kopers aanvaarden van hen sneller een bepaald bedrag dan wanneer een amateur dat zou doen.”

Geeft het Boris nog steeds een kick als hij een grote deal kan sluiten? “Een kick is veel gezegd. Het hangt er al van af met wie je te maken hebt. De kick om te kopen, is voor mij groter dan die van het verkopen. Een verkoop is zoals een assist geven in het voetbal en een aankoop voelt aan als een doelpunt maken.”

Devis is een dealer van de 21ste eeuw. Zo verkoopt hij via een webshop. “Enkele jaren geleden had ik nog een blitse showroom in de Offerandes­traat in Antwerpen, maar dan moet je steeds daar zijn en ben je na een tijdje vooral een toeristisc­he attractie met veel volk dat enkel komt kijken. Nu kan iedereen alles online vinden.”

‘Stukken van Mensen’, Vier, vanavond om 21.30u.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Antwerps kunstkenne­r Boris Devis.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Antwerps kunstkenne­r Boris Devis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium