Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DNA-test positief: Caroline vindt moeder terug in Filipijnen

- BRITT PEETERS

De reis van Caroline Van Gils uit Deurne naar de Filipijnen, haar geboortela­nd, eindigde met een DNA-test met een vrouw van wie de Filipijnse media dachten dat het haar moeder kon zijn. Enkele weken later blijkt het resultaat positief en stapt Caroline met haar gezin meteen terug op het vliegtuig richting de Filipijnen. “Mijn doel is bereikt.”

De reis die Caroline maakte in de paasvakant­ie naar de Filipijnen, haar geboortela­nd, veranderde in een mum van tijd in een spontane zoektocht naar haar biologisch­e ouders, met behulp van de Filipijnse media. De makers van de Jessica

Soho-show, een razendpopu­laire Filipijnse show, vonden in minder dan tien dagen de vrouw waarvan ze dachten dat het Caroline’s biologisch­e moeder was. Een DNA-test moest uitsluitse­l geven.

En dat kreeg Caroline gisteren: Lilia is officieel haar biologisch­e moeder. “Afgelopen maandag kregen we van de programmam­akers in de Filipijnen een uitnodigin­g om opnieuw langs te komen. Ze hadden de resultaten van de DNA-test, en wilden die tonen tijdens de laatste aflevering van de hele ‘zoektocht-reeks’. Uiteraard zijn we op hun uitnodigin­g ingegaan. Woens- dag zaten we al op het vliegtuig richting Manila, de hoofdstad”, vertelt Caroline.

“Ik kreeg meteen het resultaat te horen: er was voor 99,9% een match. Er wordt nooit over 100% gesproken, leerde ik. Er wordt altijd rekening gehouden met een marge. Maar ik had dus eindelijk de absolute zekerheid dat Lilia mijn mama is. Na onze laatste ontmoeting had ik dat gevoel al. Maar dat wetenschap­pelijke bewijs heeft de definitiev­e doorslag gegeven.”

Zussen leren kennen

Lilia werd tijdens de uitzending verrast, omdat Caroline plots opdook van achter de schermen. “Ze had geen flauw idee dat ik in de studio was. Het was een heel mooi en vooral emotioneel moment. Bovendien heb ik later ook bloemen kunnen leggen op het graf van de vrouw die me het jaar voor ik naar België werd gebracht, heeft opgevoed. Binnenkort zal ik ook haar kinderen leren kennen, die mij beschouwde­n als hun kleine zusje.”

Maandag vertrekken Caroline, haar man en dochter terug naar Antwerpen. Ondertusse­n maken ze plannen om Caroline’s half- en pleegzusse­n in Dubai en Duitsland te bezoeken.

“En mijn moeder overtuigde ik om Facebook te gebruiken, zodat we snel en gemakkelij­k contact kunnen blijven houden”, klinkt het. Dankzij het waanzinnig­e avontuur en een rollercoas­ter van emoties, is Caroline’s doel bereikt.

Caroline werd in de Filipijnen geboren en was 18 maanden oud toen ze werd geadopteer­d door een Belgisch koppel. “Ik had me er al 37 jaar lang bij neergelegd dat ik nooit ging weten wie mijn biologisch­e ouders gingen zijn. Maar dankzij de makers van de tv-show is daar veranderin­g in gekomen. Zij zijn dag en nacht beginnen zoeken naar een naald in een hooiberg. Ook met hen heb ik een mooie vriendscha­p opgebouwd. Dit hele verhaal begon als een droom die uiteindeli­jk werkelijkh­eid geworden is.

Caroline Van Gils

“Dit hele verhaal begon als een droom die uiteindeli­jk werkelijkh­eid geworden is.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO THE JESSICA SOHO SHOW ?? Caroline samen met haar biologisch­e moeder Lilia. De DNA-test bewijst hun band.
FOTO THE JESSICA SOHO SHOW Caroline samen met haar biologisch­e moeder Lilia. De DNA-test bewijst hun band.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium