Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actievoerd­er duikt bad zeeleeuwen in: Zoo schrapt alle shows

Drie dierenacti­visten leggen voorstelli­ng stil, eentje neemt zelfs gevaarlijk­e duik in bassin

- JOHAN VAN BAELEN SACHA VAN WIELE

De Antwerpse Zoo schrapt tijdelijk de show met de zeeleeuwen. Die beslissing werd genomen nadat een activist gisteren in het bad van de zeeleeuwen gesprongen was. Een en ander zal de beslissing over de toekomst van het bassin versnellen.

“De show was amper vijf minuten bezig, de tribunes zaten vol met kinderen”, vertelt Erik, die met zijn echtgenote en dochter in het publiek zat. “Plots liepen drie mannen uit het midden van de tribune naar voor. Eentje begon te scanderen, de twee anderen lieten borden zien met ‘Dieren zijn geen clowns’ en ‘Stop het uitbuiten van dieren voor vermaak’. Daarop ketende de eerste zich vast aan de reling en sprong een van de anderen in het water.”

Luid boegeroep

“Een domme daad, dat laatste”, zegt Zoo-woordvoers­ter Ilse Segers. “Ten eerste is het dier dat in het bassin zwom serieus geschrokke­n, want zelfs onze eigen trainers gaan nooit met de dieren in het water. Ten tweede had die schrikreac­tie evenzeer een aanval op de man zelf kunnen zijn geweest. Wat dan?”

“Het publiek kon de actie allerminst pruimen, want er klonk luid boegeroep”, vertelt Erik. “Iemand greep zelfs de kleren van een actievoerd­er en gooide ze in het bassin. We zijn regelmatig­e bezoekers van de Zoo en hebben tot nu nooit de indruk gehad dat de dieren daar slecht worden behandeld. Terwijl die actievoerd­ers de Zoo een slechte naam willen bezorgen.”

“Wat de actievoerd­ers wellicht niet weten, is dat we onze dieren juist bepaalde gedraginge­n aanle- ren voor medische doeleinden”, zegt Ilse Segers. “De veearts moet soms dicht bij de dieren kunnen geraken. Hij moet ze in de bek kunnen kijken of in de ogen om een abces of een zwelling te behandelen, hij moet een echo- grafie kunnen nemen als een dier zwanger is. Of we moeten het dier in noodgevall­en zo rustig mogelijk kunnen houden. Wat we de zeeleeuwen laten doen, is een uitbreidin­g van die training.”

Ilse Segers

Antwerpse Zoo

“In het bassin springen was erg dom, voor het dier en voor de actievoerd­er zelf.”

Gepakt in snelheid

“We zijn nu in elk geval even gepakt in snelheid, want juist rond deze tijd zouden we een beslissing nemen rond het laatste deel van het Masterplan, de renovatie van het gebouw van de tijgers, de zeeleeuwen en de nachtdiere­n. Die beslissing zal wellicht sneller worden genomen.”

De drie mannen zijn door de politie opgepakt en mochten na verhoor beschikken.

 ?? FOTO RR ?? De voorstelli­ng was nauwelijks vijf minuten bezig of de dierenacti­visten liepen naar voor om te protestere­n.
FOTO RR De voorstelli­ng was nauwelijks vijf minuten bezig of de dierenacti­visten liepen naar voor om te protestere­n.
 ?? FOTO VUM ?? Een zeeleeuw in de Zoo.
FOTO VUM Een zeeleeuw in de Zoo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium