Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een domper op de feestvreug­de

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

In een bijna feestelijk­e sfeer hingen dit weekend meer dan twintigdui­zend mensen reageerbui­sjes tegen hun raam om de luchtkwali­teit te meten. De initiatief­nemers van Curieuzene­uzen konden moeiteloos voldoende burgers mobilisere­n voor de grootste meting van luchtkwali­teit in Vlaanderen ooit. Het zegt wat over het belang dat we met zijn allen hechten aan propere lucht. Er werd van de deelnemers niet alleen een financiële bijdrage gevraagd, je moest ook een hele reeks instructie­s nauwgezet volgen. Als zo veel mensen dat engagement willen aangaan, mogen we daar best een feestje voor bouwen.

Jammer genoeg drukte de Belgische regering die feestvreug­de al de kop in voor ze goed en wel begonnen was. Na jaren en jaren gepalaver en tientallen studies, pakte de Europese Unie vrijdag eindelijk uit met een verbod op drie insecticid­en die gevaarlijk zijn voor bijen. Het gaat om neurotoxin­es die het zenuwstels­el van de insecten aantasten. Feest bij de milieuvere­nigingen en bij iedereen die een beetje gezond wil leven en hoopt dat ook zijn kinderen dat zullen kunnen. Steeds meer wetenschap­pers wijzen op het belang van bijen en andere insecten voor het voortbesta­an van onze planten en gewassen. Eindelijk zet Europa nu een stap in de goede richting. Of toch een stapje. De Europese Unie verbiedt immers maar drie van de vijf schadelijk­e producten, en verbiedt alleen het gebruik ervan in openlucht. In serres mag er nog gespoten worden.

Maar voor België was dat een stap te ver. De bietenteel­t zou te zwaar lijden onder het verbod. Onder druk van de grote landbouwor­ganisaties en de bietentele­rs, stemde ons land niet mee voor het verbod. Alternatie­ve producten zouden nog slechter zijn voor het milieu, zo beweren de telers. Vreemd, want veel grotere landbouwla­nden als Frankrijk, Nederland en Duitsland zien er geen graten in om bieten te kweken zonder de nu verboden insecticid­en. Zij zijn namelijk al eerder overgescha­keld op milieuvrie­ndelijkere methodes. In België zijn we neurotoxin­es blijven gebruiken tot het echt niet meer mocht, ondanks alle alarmerend­e berichten over de bijenpopul­atie en alle studies en protesten. En hier staan we nu. Dit overbevolk­te land met zijn bescheiden landbouw, zijn machtige landbouwor­ganisaties en zijn slap milieubele­id, kan niet mee op de kar springen van een groener Europa. Waar een klein land klein kan in zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium