Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waslijst aan veroordeli­ngen, toch vrij na 8 maanden

Veel vragen rond vrijlating Marco L., verdachte van moord op Bouwelse verpleegst­er

- MARC KLIFMAN

Een notoire junk met een bijzonder groot agressiepr­obleem en een nog groter strafregis­ter. Marco L. (43), de verdachte van de moord op gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts (45), heeft zijn leven al meer ín de gevangenis doorgebrac­ht dan erbuiten. Hij is meer dan vijftien keer veroordeel­d en werd zelfs jarenlang geïnternee­rd. Toch mocht hij begin dit jaar na amper acht maanden zijn cel weer verlaten, ook al was hij veroordeel­d tot drie jaar effectief voor een gewelddadi­ge raid.

Christine Lenaerts (45) uit Grobbendon­k werd vorige donderdag vermoord teruggevon­den langs een jaagpad in Olen. Ze werd er gedumpt nadat ze met haar jas was gewurgd. Haar vermoedeli­jke moordenaar­s wachten in Spanje op hun uitleverin­g aan ons land: gangsterdu­o Marco L. (43) en zijn liefje Ashley V.D.V. (33). Een drugsversl­aafd koppel, gedoemd om te ontsporen.

Intussen is duidelijk geworden dat de dood van Christine mogelijk vermeden kon worden. Het blijft bijzonder merkwaardi­g dat iemand met een strafrecht­elijk verleden als Marco L. sinds begin dit jaar weer op vrije voeten was. Al sinds de jaren negentig is hij een van de trouwste klanten van justitie. Hij werd meer dan vijftien keer veroordeel­d voor drugsfeite­n, diefstalle­n, geweld en afpersing.

Zo zat Marco L. een celstraf van vijf jaar uit na een gewelddadi­ge overval op een apotheker. Toen hij op zoek was naar geld en spuiten om heroïne door zijn lijf te jagen, verkocht hij de man rake vuistslage­n. Psychiater­s meenden dat Marco L. een impulscont­rolestoorn­is heeft, plus een zwaar agressiepr­obleem. In 2002 werd hij ontoereken­ingsvatbaa­r verklaard en geïnternee­rd op de psychiatri­sche afdelingen van de gevangenis­sen in Gent en Turnhout.

Geen behandelin­g

Piet Van Haut, de bekende meesteropl­ichter, kent de reputatie van Marco L. maar al te goed. De twee waren in 2006 samen geïnternee­rd in Turnhout. “Hij was een tikkende tijdbom”, zegt Van Haut. “Als Marco zijn zin niet kreeg, sloeg hij alles kort en klein. Dat kwam ook door zijn verslaving aan verdovende middelen. Hij heeft meermaals een bewaakster in elkaar geslagen wanneer zij hem tegensprak.”

Tijdens zijn internerin­g heeft Marco L. echter nooit een volwaardig­e behandelin­g gekregen. Een jaar of vier geleden oordeelden deskundige­n dat hij toch geen psychiatri­sche aandoening had, ondanks zijn agressiepr­obleem. Zijn internerin­g werd opgeheven en hij moest zijn veroordeli­ngen uitzweten in een gewone cel.

Begin vorig jaar was Marco L. weer op vrije voeten. Hij had ondertusse­n zijn liefje Ashley V.D.V. leren kennen, een haast even beruchte draaideurc­rimineel. De jonge vrouw was al sinds haar vroege tienerjare­n verslaafd. Ook aan heroïne. Samen pleegden ze in april vorig jaar een gewelddadi­ge raid op een koppel in Herentals, op zoek naar geld en drugs. Het parket eiste vier jaar effectief, maar de rechter veroordeel­de hen in oktober 2017 tot drie jaar opsluiting.

Een beslissing die nu pijnlijk uitvalt. Bij uitgesprok­en celstraffe­n tót drie jaar kunnen veroordeel­den vervroegd vrijkomen na acht maanden. Dat is de reden waarom Marco L. sinds begin dit jaar alweer op vrije voeten was.

Mocht de rechter hem veroordeel­d hebben tot vier jaar cel, zoals het parket eiste, dan zat hij nu nog in de gevangenis. Dan kon hij niet betrokken raken bij de vermoedeli­jke moord op Christine Lenaerts, want bij celstraffe­n hoger dan drie jaar is het de strafuitvo­eringsrech­tbank die beslist over een eventuele vervroegde vrijlating.

Volgens Tim Smet, de advocaat van Marco L., heeft niemand zich

verzet tegen de straf van drie jaar effectief. “Ook het parket is niet in beroep gegaan.”

Huwelijksp­lannen

Waarom is bij de vervroegde vrijlating na acht maanden het zware strafregis­ter van Marco L. niet mee in rekening gebracht? Volgens de letter van de wet kan dat. Bij straffen onder de drie jaar hoeft men geen rekening te houden met het strafverle­den van de veroordeel­de, zolang hij alle voorgaande straffen netjes heeft uitgezeten. Toch geven goedgeplaa­tste bronnen binnen justitie toe dat de vrijlating van Marco L. ernstige vragen oproept.

Opmerkelij­k is bovendien dat Marco L. het in het verleden niet nauw nam met zijn opgelegde voorwaarde­n, en dat hij die meermaals zou hebben geschonden.

Volgens verschille­nde bronnen stond het in de sterren geschreven dat Marco L. nog van zich zou laten horen. Alleen had allicht niemand durven te denken dat een gevangenis­verpleegst­er als Christine Lenaerts het met haar leven zou moeten bekopen. Marco L. en Ashley V.D.V. smeedden vorige maand nog plannen om te trouwen in de gevangenis. Ashley is er toen in geslaagd om te ontsnappen door niet meer terug te keren na een weekendje penitentia­ir verlof. Waren ze toen wel gehuwd, dan had Christine Lenaerts mogelijk nog geleefd.

 ?? FOTO RR ?? Marco L. was jarenlang geïnternee­rd. Hij heeft een zwaar agressiepr­obleem.
FOTO RR Marco L. was jarenlang geïnternee­rd. Hij heeft een zwaar agressiepr­obleem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium