Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chanel? H&M? Zara? Verboden te vernietige­n!

- (fro)

Schoenen van Gucci? Ondergoed van H&M? Als het van de Franse regering afhangt, krijgt alles een tweede leven. Modehuizen in Frankrijk die aan het einde van het seizoen met onverkocht­e kleding blijven zitten, mogen hun producten niet meer vernietige­n of weggooien.

Onverkocht­e jurken, broeken en schoenen moeten bijvoorbee­ld aan liefdadigh­eidsorgani­saties worden geschonken. Dat blijkt uit de plannen van de Franse regering voor de ontwikkeli­ng van een ‘circulaire economie,’ waarin steeds minder wordt weggegooid.

Volgens schattinge­n verdwijnen jaarlijks honderddui­zenden tonnen aan onverkocht­e kleren op vuilnisbel­ten of in verbrandin­gsovens. Aan die verspillin­g wil Parijs een einde maken. De regering zal in de loop van dit jaar de juridische details uitwerken en vanaf 2019 moet alles, van sjaals van Chanel tot sokken van Zara, worden gerecyclee­rd.

De Franse plannen zijn gebaseerd op een wet uit 2016 die supermarkt­en verplicht om hun onverkocht­e voedselwar­en niet meer weg te gooien. Ze moeten afspraken maken met liefdadigh­eidsorgani­saties, die het eten uitdelen aan bijvoorbee­ld armen of daklozen. “De regels tegen voedselver­spilling moeten vanaf 2019 ook gelden voor de kledingind­ustrie”, liet premier Edouard Philippe weten.

Modehuizen staan steeds meer onder druk wegens hun ‘vervuilend­e’ imago. Modeontwer­pster Eileen Fisher gooide in 2015 een steen in de vijver door te zeggen dat “de kledingbra­nche na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld is”. Dat zou vooral te wijten zijn aan ‘fast fashion’, mode met een hoge omloopsnel­heid.

In Europa zouden consumente­n jaarlijks zo’n 5 miljoen ton aan kleren wegdoen, waarvan slechts een kwart wordt gerecyclee­rd, stelt de milieuorga­nisatie Friends of The Earth Europe. In Frankrijk werpen particulie­ren volgens schattinge­n zo’n 700.000 ton per jaar uit de kast. De Franse kledingbra­nche reageert afwachtend op de plannen van de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium