Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de wielerwere­ld veranderen”

Studenten slepen prijzen in de wacht met patch tegen schaafwond­en

-

Vier Antwerpse studenten ontwikkeld­en tijdens een keuzevak aan de UA een product dat het wel eens ver zou kunnen schoppen: een kleefbare patch ter hoogte van de heup, om schaafwond­en bij wielrenner­s te voorkomen. Ze kregen een prijs van de Vlaamse overheid en stellen hun ‘Velusta’ binnenkort ook in Letland voor.

Heel wat fervente wielrenner­s kennen allicht het probleem: een valpartij, of uitschuive­n met de fiets, en zo op de heup terechtkom­en. Dat resulteert doorgaans in schaafwond­en of littekens. Vier ambitieuze Antwerpse studenten zochten hier de oplossing voor.

“In onze opleiding aan de Universite­it Antwerpen, Ingenieur in de Bouwkunde, krijgen we een keuzevak dat ‘Company’ heet. In dat vak leren we van a tot z hoe een product ontwikkeld, en op de markt gebracht wordt”, legt Joren Vervoort uit. “In oktober kregen we de opdracht om zelf een product te bedenken. Omdat onze groepslede­n Benjamin en Jarrid beloftevol­le wielrenner­s zijn, brainstorm­den we al snel in die richting.

Na grondige research ontdekten we dat de wonden aan de heup een veel voorkomend probleem zijn. Daarom wilden we aanvankeli­jk volledig beschermen­de kledij ontwikkele­n, maar dat was een complex proces. Zo kwamen we later op het idee van de opkleefbar­e patch. Onze patch kleef je ter hoogte van de heup en is zo ontwikkeld dat het schaafwond­en tot een minimum reduceert. De vier gelaagde structuur is zowel soepel, rekbaar als hittebeste­ndig. Een van de grote voordelen is dat wielrenner­s hun eigen kledij dus nog steeds kunnen dragen.” De studenten doopten hun uitvinding ‘Velusta’.

Europese finale

‘Velusta’ is een samentrekk­ing van onze namen. Maar er schuilt ook ‘velo’ in, een knipoog naar de wielerwere­ld.”

Met hun unieke product mochten de jonge ondernemer­s dit weekend de Small Business Project van het Jaar-prijs in ontvangst nemen. Die prijs werd uitgereikt in Walibi, tijdens de Vlajo-awards. Vlajo staat voor Vlaamse Jonge Ondernemin­gen en is een initiatief van de Vlaamse overheid met als bedoeling de ondernemer­smentalite­it in Vlaamse (hoge)scholen en universite­iten aan te wakkeren.

Bovendien trekt Velusta binnenkort ook tot buiten de landsgrenz­en. “Dankzij de Vlaamse SBP-prijs stromen we door naar de Europese finale. In juni zullen we Vlaanderen vertegenwo­ordigen op de Europese Enterprise Challenge in de Letse hoofdstad Riga. Die finale zijn we nu volop aan het voorbereid­en.”

Momenteel zit Velusta nog in een testfase, en is het eerste ontwerp nog een prototype.

“We zitten alle vier in ons laatste Bachelor-jaar, dus afstuderen is onze hoogste prioriteit. Maar we voelen dat we ver kunnen geraken met onze Velusta, en hebben dan ook concrete plannen om een bedrijf op te starten. In de toekomst is een eigen kledinglij­n een must. Maar we willen nog verder gaan, en hopen ooit de wielerwere­ld te kunnen veranderen.”

Joren Vervoort

Medeoprich­ter Velusta

“Een van de grote voordelen van Velusta is dat wielrenner­s nog steeds hun eigen kledij kunnen dragen.”

 ?? FOTO RR ?? De Velustacre­w, met hun verdiende beker tijdens de Vlajo-awards.
FOTO RR De Velustacre­w, met hun verdiende beker tijdens de Vlajo-awards.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Het gelaagde design.
FOTO RR Het gelaagde design.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium