Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge ouders vaakst ziek, 55-plussers het minst afwezig

-

Niet de oudere werknemers zijn het vaakst afwezig op het werk, wel hun veel jongere collega’s tussen de 30 en de 34 jaar. Dat komt omdat zij kleine kinderen hebben van wie ze ziektes overnemen, maar ook omdat ze bewéren ziek te zijn. En vaak wanneer ze geen opvang vinden voor hun zieke kroost.

Het kortstondi­g ziekteverz­uim – minder dan een maand – is de voorbije vier jaar met meer dan 5% gestegen, blijkt uit een recente studie van HR-bedrijf Acerta. Concreet betekent dit dat elke voltijdse werknemer in 2017 bijna zes dagen per jaar ziek thuis zat.

Het komt het vaakst voor bij vrouwelijk­e arbeiders: 3,51% van hun totale aantal werkuren zijn ze ziek. Maar wat het meest opvalt, is het ziekteverz­uim bij werknemers van 30 tot 34 jaar. Bij hen piekt dit het hoogst.

“De reden van die piek is vrij simpel”, zegt Olivier Marcq, jurist bij Acerta. “Het gaat hier om jonge ouders. Mensen die net een kind hebben gekregen en worstelen met die nieuwe realiteit in hun leven. Ze brengen hun kind naar de crèche en krijgen het terug, terwijl het daar een ziekte heeft opgescharr­eld. Het is klassiek dat de ouders daarop prompt ook ziek worden. Daar is niets aan te doen.”

Maar die crècheziek­te is maar een deel van de verklaring, zegt Marcq. “Het is geen geheim dat nogal wat ouders een ziektebrie­fje voor zichzelf vragen als hun kleine ziek is. Niet alleen om hem goed te kunnen verzorgen, maar ook omdat ze geen opvang vinden. Want een kind dat ziek is, mag niet naar de crèche.” En alternatie­ve opvang, zoals de grootouder­s, wordt ook almaar schaarser. Want die grootouder­s werken vaak zelf nog. 85% van die actieve grootouder­s voelt zich zelfs gefrustree­rd omdat ze er niet meer kunnen zijn voor hun kleinkind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium