Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ándere stadsderby

FC Ekeren wint thuis met 2 - 0 van KSK Donk

-

Wist u dat er gelijktijd­ig met Beerschot - Antwerp nog een andere stadsderby plaatsvond? FC Ekeren speelde op de laatste speeldag tegen KSK Donk. Uw krant ging ter plaatse om de sfeer van deze ándere derby te proeven. En het draaide daar gelukkig niet uit op rellen...

Het district Ekeren heeft twee voetbalclu­bs die allebei in derde provincial­e spelen: FC Ekeren en KSK Donk. De twee Ekerse clubs speelden tegen elkaar op deze laatste speeldag van dit seizoen.

“Ik verwacht een gelijk opgaand duel”, zegt FC Ekeren-supporter Tim Rademakers. “Deze derby is altijd gespannen, zelfs bij de jeugd kun je dat voelen.” “Ja, maar niet zo extreem, hé”, lacht Tom De Somviele, ook FC Ekerensupp­orter. “Hier blijft de wc-pot altijd wel staan.”

“Hopelijk winnen we”, zegt Erik Bruys, die zich bij Rademakers en De Somviele voegt. “Voor ons is het een belangrijk­e wedstrijd, omdat we kans maken om naar tweede provincial­e te promoveren.” “Het is hier de derby der Oude Landen, hé”, lacht Rademakers.

Ook secretaris Peter Franken hoopt natuurlijk op winst: “Ik hoop dat we winnen. Het is nu de tweede keer dat we tegen elkaar spelen, omdat Donk een hele tijd in vierde provincial­e speelde. De sfeer is altijd wel gemoedelij­k en gezellig.”

Gemoedelij­ke sfeer

Ook aan de kant van KSK Donk zijn de supporters enthousias­t over de derby. “Ja, een derby, da’s plezant”, zegt supporter Yvo Vissers. Ook zijn vrouw Sonia is optimistis­ch: “We hopen natuurlijk dat we winnen. De vorige wedstrijd hebben we niet kunnen bekijken, omdat we moesten tappen. Maar zelfs als we verliezen, blijft de sfeer wel goed.”

“Het is de laatste wedstrijd van het seizoen, dus we hebben allebei niet veel meer te verliezen of te winnen”, zegt Tom Dalle, trainer van KSK Donk. “Behalve natuurlijk de districtst­itel. Nadat we de vorige wedstrijd gewonnen hadden, hebben we in de kantine gezongen dat we de beste ploeg van Ekeren waren. Dus het bestuur wil dat we zeker niet verliezen”, lacht hij.

De sfeer tijdens de wedstrijd is gemoedelij­k. De spelers en het honderdtal supporters aan de kant moedigen elkaar aan. De grens tussen de supporters van beide ploegen is niet zo duidelijk. Maar ja, het kunnen dan ook buren van elkaar zijn.

In de eerste helft weet Volant te scoren voor FC Ekeren, wat zorgt dat zij met 1 - 0 voorsprong de rust ingaan. “Tot nu toe vind ik de wedstrijd gelijkopga­and”, zegt KSK Donk-supporter Petro Van den Heuvel. “Donk had meer kansen, maar Ekeren heeft ze beter benut. Vroeger ben ik hier begonnen en nu kom ik hier met mijn zoontje voor het eerst. Dit is echt nostalgie.”

Johan Van Nederkasse­l is speciaal voor de derby naar Ekeren gekomen. “Ik supporter voor geen van beiden”, zegt hij. “Ik kom kijken omdat derby’s mij aanspreken. De wedstrijd mag nog wel wat heviger van mij.” Op de vraag wie hij denkt dat er gaat winnen, antwoordt hij lachend: “Ik gok op gelijkspel, mag dat ook?”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Het winnende team: FC Ekeren.
FOTO ROBIN FASSEUR Het winnende team: FC Ekeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium