Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Appelmans en sluikstort­ers

- Johan Van Baelen

Zaterdag was het guurder weer dan wat de massa toeristen in de stad deed vermoeden: koude wind, dreigende wolken en wat gedruppel. Misschien de voorbode voor meer, want ze hadden zwaar weer voorspeld. Dat bleef op dat moment uit, maar als jouw hond juist op zo’n moment moet – mensen reppen zich naar een droog plekje – dan had zijn timing beter gekund. Tenminste, dat vond zijn baasje, want die liet het kokertje aan de leiband onaangeroe­rd. Of nee, ze liet het ongeopend, nadat ze het héél even had aangeraakt. Een blik naar boven deed haar beslissen dat een natte hond droogwrijv­en ook geen fijne klus is.

Kakje tegen de gevel, hondje en baasje weg: foei. Het is niet het laatste sluikstort dat ik tegenkwam. Veeg alle sigaretten rond de kathedraal op een hoop en je kan er niet meer rond wandelen. Blikjes: je kan er niet naast kijken. Zeker niet met de wind die altijd rond de kathedraal woedt: ze kletteren van de Tempelstra­at naar beneden richting standbeeld van bouwmeeste­r Jan Appelmans, die zijn bouwplanne­n niet kan loslaten om ze op te rapen.

De dienst Stadsonder­houd heeft er iets op gevonden: een speeltje voor de straatvege­rs met dienst. Die kregen een veegmachin­e op wieltjes. Geen grasmachin­e met trucjes, het ding rolt achter de straatvege­r aan, en die hanteert de slurf van de veegmachin­e. Laat een kleuter een olifant tekenen en je hebt het: zoiets.

Het leuke eraan is dat deze Nono, zoals de straatvege­rs hem noemen, zowat alles ophaalt, tot het kakje toe. Al is dat allemaal niet de bedoeling. In een stad die zich toeristisc­h wil vermarkten, zouden straatvege­rs overbodig moeten worden. En dat schijnt, met al negentien van die machines inzetbaar, aardig te lukken. Al blijft het aantal medewerker­s met veegtaken: chauffeurs van grotere veegmachin­es, vegers zelf en de bedieners van de Nono’s, wel verrassend hoog: 440 in totaal. Niettemin, het sluikstort­en verplaatst zich naar minder zichtbare plaatsen. Parkings zijn het nieuwe doelwit, hoewel die de jongste tijd zwaar geïnvestee­rd hebben in een deftige inrichting: de herkenbare urinegeur is er minder aanwezig dan pakweg drie jaar geleden. Maar waakzaamhe­id blijft ook daar nodig, getuige een sticker met stort-, spuit-, plas- en kakverbod aan de ingang van parking Appelmans. Maar nog eens, dat was geen straatvege­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium