Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De smaak van zonnig Italië

Authentiek­e gelateria opent op Zurenborg

- (jvb)

“Als je zo’n ijsje eet, heb je evenveel calorieën binnen als bij een broodje. Maar dat is niet zo leuk als een hoorntje ijs”, lacht Susanna Savini. Ze opende pas haar authentiek­e Italiaanse gelateria op de Dageraadpl­aats.

Na hun eerste bezoek aan Antwerpen in 2013 besloten Susanna en Gianluca Savini zich hier te vestigen. “We wilden van het begin een gelateria, of Italiaans ijssalon. Omdat je daar zwaar voor moet investeren, zijn we begonnen met onze enoteca, onze wijnbar met hapjes, slaatjes en pasta.”

“Zo konden we wat sparen voor de gelateria, én we leerden de smaak van de Antwerpena­ars kennen. Nu zijn we klaar voor de volgende stap, ons ijssalon.”

Daarvoor zochten ze het opnieuw in Zurenborg. Na hun woonst-annex-wijnbar in de Grotehonds­traat komt de gelateria op de Dageraadpl­aats. “Normaal ook”, lacht Gianluca. “Onze allereerst­e foto in Antwerpen hebben we genomen voor de spoorwegbr­ug over de Draakplaat­s.”

Liefde en passie

Het koppel koos voor authentiek artisanaal Italiaans ijs, niet het ijs dat met veel kleurtjes en sausjes wordt uitgestald. “Wij houden ons ijs onder deksels en in gekoelde containers. Dan behoudt het zijn smaak en blijft het koeler en verser”, aldus Susanna, die workshops ging volgen in Ravenna. “Als ik zag met hoeveel liefde en passie een oud vrouwtje daar de horentjes mocht blijven maken, was ik al verkocht. Wat verderop werden vijgen urenlang gekaramell­iseerd en pistaches traag geroosterd.” Die voorzichti­ge aanpak resulteert in de beste ingredient­en voor Susanna’s ijs, dat ze zelf draait, achterin de gelateria.

Nadien wordt het niet vanuit zo’n tapmachine in een hoorntje gedraaid. Susanna schept met een spatel lucht in het ijs, dat ze vervolgens zwierig in het hoorntje smeert. Je kan daarbij kiezen voor traditione­le smaken als vanille of pistache. Maar de meest opvallende van de zestien smaken zijn de tiramisu, ijs met gezouten caramel of het onwaarschi­jnlijke ricotta met gekarameli­seerde vijgen. Als Susanna ziet dat de ijsjes ons bevallen, zegt ze: “Zo’n ijsje heeft evenveel calorieën als een broodje. Maar dat is niet zo leuk als een ijsje. Dan weet je toch wat te kiezen?”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Gianluca en Susanna Savini klinken met een hoorntje.
FOTO JORIS HERREGODS Gianluca en Susanna Savini klinken met een hoorntje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium