Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Robben raakt wellicht niet klaar

- BART LAGAE (b)

Tegen de avond kreeg Navas te horen dat hij zich naar de luchthaven moest reppen. “Elke vijf minuten kreeg ik wat anders te horen. Dat ik naar de luchthaven moest gaan, dat ik niet moest gaan. Dat er nog wat anders gebeurde. Niets was duidelijk, alles stond op losse schroeven. Ik kon me niet rustig houden”, deed Navas zijn verhaal enkele dagen later op de Spaanse radio Cope.

Wat er precies misliep met de transfer van De Gea, hebben Real Madrid en Manchester United achteraf nooit duidelijk aangegeven. Beide clubs brachten een geheel andere versie van de feiten naar buiten. Maar het was wel duidelijk dat Man United er niet veel voor voelde om zijn Spaanse succesdoel­man te laten vertrekken. De Gea zelf had aangegeven dat hij wilde vertrekken en in een poging de deal rond te krijgen, werd Keylor Navas te elfder ure als pasmunt bij de overgang betrokken. Navas stemde met tegenzin toe omdat hij met De Gea zijn positie van eerste doelman kwijt zou zijn. Uiteindeli­jk werden de transferdo­cumenten pas om drie over middernach­t opgeladen in het computersy­steem van de FIFA. Drie minuten na de deadline. Door gestuntel of een bewuste boycot?

In een privélobby van de Barajasluc­hthaven in Madrid drong het nieuws maar langzaam door tot Navas. “Mag ik toch naar huis?” Terug bij zijn vrouw begon hij te huilen. “Ik had haar gezegd dat ik diep in mijn binnenste bij Madrid wilde blijven. En dat God ervoor had gezorgd dat ik die kans zou krijgen en niet zou teleurstel­len.”

Kloekhen

Navas begon aan het seizoen en greep op drie minuten na – een vette knipoog van hierboven? – naast het record voor meeste minuten ongeslagen in de Spaanse competitie. Pas eind september slikte hij zijn eerste doelpunt van het seizoen. En in mei 2016 won Madrid met Navas in doel de finale van de Champions League tegen aartsrivaa­l Atlético. Yannick Carrasco had nog voor de 1-1 gezorgd, maar in de penaltyree­ks trapte Juanfran de beslissend­e penalty tegen de paal.

Zinédine Zidane had intussen overgenome­n als hoofdcoach van

De Fransman had meteen een zwak voor de bescheiden en diepgelovi­ge Costa Ricaan, die hem mee aan de eerste hoofdprijs van zijn

Koninklijk­e.

de carrière hielp. In de kleedkamer bekommerde Navas zich ook over Luca Zidane, de 19-jarige zoon die in 2016 als doelman bij de kern werd gehaald.

In mei 2017 wonnen Zidane en zijn ploeg voor de tweede keer de Beker met de Grote Oren. De Fransman ging als een kloekhen op het transferbe­leid zitten, geen enkele nieuwe grote naam was welkom. Zelfs niet toen in januari 2018 Madrid ver was weggezakt in La Liga.

Maar de handen en de portemonne­e van Florentino Pérez jeukten en vooral voor de positie van doelman wilde hij eindelijk iemand nieuw. De Gea bleef een moeilijke piste, maar Kepa – een jong talent van Athlétic de Bilbao – speelde een wereldmatc­h in het Bernabéu en werd aangekondi­gd als de opvolger van Navas. Toen ook zijn transfer afsprong in januari noemde 80% van de Realfans dat in een enquête een vergissing.

Door de opeenvolge­nde fouten in de Champions League is Keylor Navas een van de minst populaire spelers bij de fans geworden. Maar in de kleedkamer blijft hij populairde­r dan ooit. Morgen in Madrid – en wellicht in mei in Kiev – krijgt hij de kans om zich voorgoed in de harten van het publiek en zijn bestuur te spelen.

Bayern Münchenwin­ger Arjen Robben viel in de heenmatch al na acht minuten uit met spierklach­ten. Gisteren werkte de 34jarige Nederlande­r nog individuee­l aan zijn herstel. Op de groepstrai­ning liet hij zich niet op het veld zien. De kans dat ‘de man van glas’ morgen in actie komt in Madrid, lijkt steeds kleiner te worden. Ook verdediger Jérôme Boateng is out met een spierbless­ure. Bayerncoac­h Heynckes rekent in ieder geval wel op linksback David Alaba en Javi Martinez, die voluit meetrainde­n. Die laatste viel tegen Real Madrid uit nadat hij een tik op zijn hoofd had gekregen en moest een paar dagen rust houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium