Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ja, we zijn jaloers op Nikiforov”

België oogst twee EK-medailles, maar Vlaanderen heeft daar geen verdienste aan

-

Na een half dozijn ereplaatse­n op grote evenemente­n heeft Toma Nikiforov (-100 kg) eindelijk zijn hoofdprijs binnen. In Tel Aviv kroonde de 25-jarige Brusselaar met Bulgaarse roots zich tot Europees kampioen. Vrijdag had Sami Chouchi (-81 kg) al zilver gewonnen, een dubbelslag waarmee België zijn dramatisch­e EK 2017 in de vergeethoe­k heeft gewerkt.

In zijn finale tegen Cyrille Maret, een Fransman die in Rio olympisch brons had gewonnen, was Nikiforov nochtans eerst op achterstan­d gekomen. Na 1’02” moest Nikiforov een wazaari toestaan, maar zo’n dertig seconden later nam hij zijn opponent in een houdgreep. Maret moest uiteindeli­jk afkloppen. Na zijn zege dook de stoere beer uit Brussel eerst in de armen van mama Angelina en papa Nicolas, alvorens op het hoogste podium tot tranen toe geëmotione­erd zijn gouden medaille te ontvangen. “Het duurde heel lang vooraleer ik het echt kon geloven. Eindelijk kende ik de perfecte dag. Eindelijk hebben al die jaren van keihard trainen gerendeerd.”

Terwijl België in 2017 met lege handen was teruggekee­rd van het EK, staan we een jaar later dankzij die Waalse dubbelslag samen met Slovenië en Kosovo op de derde plaats van de medailleta­bel. Is dat een momentopna­me, gebouwd op twee uitschiete­rs? Of biedt dit toekom stperspect­ieven? Cédric Taymans, sportief directeur van de Waalse federatie, ziet veel redenen tot hoop.

“Naast Sami en Toma beschikt België over talenten als Anne-Sophie Jura en Matthias Casse, de wereldkamp­ioen bij de juniores. Bovendien mag je routiniers als Dirk Van Tichelt en Charline Van Snick nog niet afschrijve­n. Sami en Toma hebben wel geschieden­is geschreven voor het Franstalig­e judo. En wat dat duo betreft: het beste moet nog komen.”

Vlaanderen faalt, Wallonië bloeit

Opvallend, inderdaad: beide medaillist­en kregen hun opleiding bij de Waalse federatie, terwijl geen enkele van de zes Vlaamse EK-gangers verder dan de achtste finales geraakte.

“Ik lig er nog niet wakker van”, stelt Koen Sleeckx, technisch directeur aan Vlaamse kant. “Maar het is wel een kopzorg. Er ligt veel werk op de plank. We zijn een beetje jaloers op Nikiforov, iemand met heel veel talent, heel veel wilskracht en een gemoedelij­ke persoonlij­kheid. Die man is promotie voor het judo.”

Europa geldt samen met Azië als zwaartepun­t van het mondiale judo. Bij de eerste twintig van de wereldrank­ing in Nikiforovs categorie staan zeventien Europeanen. Pas op de dertiende plaats volgt met de Japanner Aaron Wolf de eerste niet-Europeaan. Nikiforov (num- mer vijf op de ranking) won zijn goud dus tegen de wereldtop, maar welke perspectie­ven biedt dat voor Tokio 2020? Geldt hij nu al als een absolute podiumkand­idaat?

“In het judo kan je zoiets onmogelijk inschatten”, verklaart Taymans. “Toma kan elke judoka ter wereld aan, maar vergeet niet dat hij in 2017 zelfs de kwartfinal­es van het EK niet overleefde. Op dit EK zag ik wel een rijpe atleet aan het werk, die perfect de balans vond tussen panache en kalmte. Voorheen durfde Toma wel eens te ongeduldig vechten, wat hem vaak de winst kostte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium