Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GP VAN AZERBEIDZJ­AN

Brit pakt eerste zege van het seizoen én leidt WK-tussenstan­d

-

Wie alleen het laatste dozijn ronden van de GP van Azerbeidzj­an heeft bekeken, heeft weinig gemist. In dat onwaarschi­jnlijke slot zorgde een indrukwekk­ende reeks blunders van de concurrent­ie ervoor dat Lewis Hamilton vanuit een verloren positie naar zijn eerste zege van het jaar kon rijden. De Brit wordt meteen ook leider in de WKtussenst­and.

Verstappen weer in de fout

Een fout van Max Verstappen stak de ongeziene ontknoping in gang. Jawel, alwéér Verstappen. De Nederlande­r had het in de aanvangsfa­se al stevig aan de stok gehad met zijn Australisc­he teamgenoot Daniel Ricciardo. Verstappen ramde zelfs heel brutaal het voorwiel van de andere Red Bull, hoewel er voldoende plaats was om dat niet te doen. Ricciardo raakte wat later toch voorbij Verstappen, maar na de bandenwiss­els waren de posities alweer omgekeerd.

Met het mes tussen de tanden trok de Australiër meteen ten aanval. Aan het eind van het twee kilometer lange rechte stuk – met snelheden tot ver boven de 300 per uur – leek hij Verstappen zonder problemen te kunnen passeren. Maar toen haalde de Nederlande­r een van zijn oude trucs boven. Net voor de remzone begon hij met de wagen te slingeren. Eerst links, dan rechts, dan weer links. wegens aartsgevaa­rlijk. Ricciardo, duidelijk verrast, kon geen kant meer op en knalde bovenop Verstappen.

Had de Australiër de aanrijding kunnen vermijden? Misschien. Maar toen de situatie in de aanvangsfa­se van de race omgekeerd was, kwamen de beide Red Bulls wel samen door de eerste bocht. Dit keer zorgde Verstappen­s risicovoll­e rijstijl voor een ander resultaat. Weg mogelijke podiumplaa­ts voor Red Bull, beide bolides naar de kant en tweede nulscore op drie races voor de energiedra­nkjongens.

Na afloop werden beide rijders door de wedstrijdl­eiding op de vingers getikt. Verstappen voor het slingeren met de auto, Ricciardo omdat hij zijn bolide in de achterkant van de andere Red Bull had geboord. Dat het ene het gevolg was van het andere, was voor de racestewar­ds van weinig belang.

Not

done,

Grosjean als een rookie in de muur

De Red Bull-crash zorgde voor een tussenkoms­t van de safety car en dat speelde helemaal in de kaart van Mercedesri­jder Valtteri Bottas. De Fin was de enige van de toppers die nog niet van banden had gewisseld en kon door de neutralisa­tie na zijn verplichte pitstop de leiding nemen. Sebastian

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium