Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Radio Riksja is kers op de taart van dit unieke elektrisch­e fietsenpro­ject”

Zorgverbli­jf Hooidonk koopt voor gasten vier elektrisch­e riksja-taxi’s aan om de boer op te gaan

-

De gasten van CM-zorgverbli­jf Hooidonk in Zandhoven kunnen voortaan met een elektrisch­e riksja-taxi letterlijk de boer op langs de schatten in de streek. Onderweg luisteren ze via boxen naar interviews, muziek en straffe anekdotes op ‘Radio Riksja’.

De fiets- en beleefrout­es werden zondag voorgestel­d tijdens de tentoonste­lling van de Week van de Amateurkun­sten in Hooidonk.

“Onze gasten zijn vaak beperkt qua mobiliteit”, vertelt directeur Marie-Rose Mertens. “Omdat Hooidonk buiten de dorpskern ligt, kunnen ze moeilijk naar de winkels of activiteit­en. Maar als onze gasten niet naar een galerie kunnen, dan halen we de kunst toch gewoon naar Hooidonk, met steun van de gemeente!”

De CM heeft naast Zandhoven nog soortgelij­ke zorgverbli­jven/ vakantiece­ntra in Spa en Nieuwpoort. “Sommige gasten verblijven hier twee maanden of zelfs langer. Voor hen is het soms zoeken naar leuke uitstappen. Hetzelfde geldt voor hun familie die op bezoek komt. Terwijl de Kempen even mooie troeven heeft als Spa en Nieuwpoort. We hebben al langer elektrisch­e duofietsen om buiten het domein te gaan fietsen. In een riksja kan ook iemand die normaal in een rolstoel zit makkefeest­jes lijk meerijden.”

De vier riksja’s werden aangekocht met Europese subsidies voor platteland­sontwikkel­ing van Leader. Daarom werden lokale landbouwer­s bij het project betrokken. Er werden vier fiets- en beleefrout­es uitgestipp­eld in de vier windstreke­n, zodat ze onderweg lokale aanbieders van streekprod­ucten kunnen bezoeken, van ijsboerder­ij De Hoeve in Pulle tot De Dobbelhoev­e in Schilde. De begeleiden­de fietskaart­en geven aan waar er interessan­te musea zijn. Ook kapellen of markante gebouwen worden aangeduid.

Fruitteels­ter Greet De Wilde van Pomdamoor gaf dé gouden voorzet door Hooidonk op het spoor te zetten van Evi Rosiers (34) van ZinDerDing uit Ranst. Evi maakte onder de noemer Radio Riksja vier unieke aflevering­en van elk anderhalf uur die de gasten onderweg kunnen beluistere­n via boxen in de riksja’s of met een hoofdtelef­oon.

“Ik ben het gewend om luisterspe­len, vertelling­en en kinder- te doen”, vertelt Evi. “Dit project was een grote uitdaging voor mij. Ze spreken soms over het gesloten karakter van Kempenaars, maar toch kon ik prachtige verhalen registrere­n. Zo interviewd­e ik onder meer de eigenares van de oude pastorie van Viersel over de geschieden­is van het gebouw, Werner Aerts van ’t Zwarthof, Kurt en Greet van fruitbedri­jf Notelteirs in Broechem en de kinderboer van ’t Karrewiel in Grobbendon­k.”

Heel oude liedjes

“Alles is doorspekt met anekdotes en legendes, fragmenten uit het VRT-archief en héél oude liedjes die we met onze gelegenhei­dsband De Bokkenpote­n laten herleven. Ik kreeg veel hulp van Gerda Cabus, toeristisc­he gids in Zandhoven. Je kan het een beetje met een podcast vergelijke­n. Mijn man mixte alles”, vertelt Evi.

Marie-Rose Mertens bedankte de negen fietsvrijw­illigers die de riksja’s besturen en onderweg ook als gids uitleg geven. Zij maken alles mogelijk. Zondag 6 mei van 9 tot 16u is iedereen welkom op de rommelmark­t in Hooidonk.

Beluister Radio Riksja via mixcloud.com/ZinDerDing of via de Facebookpa­gina van ZinDerDing

 ?? FOTO KMA ?? De fietsvrijw­illigers (links) bij de riksja’s, met in de riksja rechts Greet De Wilde (Pomdamoor) en Evi Rosiers van Radio Riksja. Uiterst rechts staat een tevreden Hooidonkdi­recteur Marie-Rose Mertens.
FOTO KMA De fietsvrijw­illigers (links) bij de riksja’s, met in de riksja rechts Greet De Wilde (Pomdamoor) en Evi Rosiers van Radio Riksja. Uiterst rechts staat een tevreden Hooidonkdi­recteur Marie-Rose Mertens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium