Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook in dorpskerne­n is de luchtkwali­teit vaak niet goed”

STAD “Voel ik de Antwerpse Ring?” DORP LANDELIJK “Nooit helemaal zeker” “Colonnes vrachtwage­ns in Melsele”

- ANDREAS ROTTY

Zo’n 6.100 vrijwillig­ers in de provincie Antwerpen en het Waasland hebben afgelopen weekend hun eigen ‘meetstatio­nnetje’ opgehangen voor het tweede CurieuzeNe­uzen-onderzoek. Dat meet deze keer niet alleen de luchtkwali­teit in Antwerpen, maar in heel Vlaanderen. “In dorpskerne­n worden de normen evengoed overschred­en.”

Antwerpena­ren zijn inmiddels goed vertrouwd met de CurieuzeNe­uzen. Al in mei 2016 organiseer­de burgerbewe­ging Ringland het initiatief met de hulp van de universite­it Antwerpen en de Brusselse VUB. Aan tweeduizen­d ramen in de stad werden meetborden met proefbuisj­es gehangen om de luchtkwali­teit te meten. Toen al volgens de organisato­ren “het grootste wetenschap­pelijke experiment met burgerpart­icipatie in West-Europa”. De conclusie was dat 45% van de meetpunten in Antwerpen de norm van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie overschree­d.

Universite­it Antwerpen,

en de Vlaamse Milieumaat­schappij zetten het project nu verder en vertienvou­digen het. Over heel Vlaanderen hebben zaterdag 20.000 vrijwillig­ers een meetopstel­ling aan het raam gehangen, onder wie 5.540 in de provincie Antwerpen en 549 in het Waasland. In totaal stelden zelfs 52.000 Vlamingen zich kandidaat om mee te werken aan het onderzoek, ondanks de bijdrage van tien euro die ze zelf moeten leveren. De organisati­e van CurieuzeNe­uzen moest dat aantal meer dan halveren om het logistiek mogelijk te houden.

Van stad tot dorp

De Standaard

Deze keer willen de onderzoeke­rs alle soorten terreinen in het onderzoek betrekken. “Van smalle straten met hoge huizen in het midden, van een stad met veel verkeer, tot landelijke baantjes waar amper passage is”, legt post-doctoraats­student van de UA Sam Decraemer uit. “Op het platteland zal de luchtkwali­teit een pak beter zijn. Maar in de dorpskerne­n aan grote banen bijvoorbee­ld, worden de normen evengoed vaak overschred­en. Het beperkt zich dus niet alleen tot de steden.”

Net als bij het vorige onderzoek, ligt de focus op stikstofdi­oxide of NO2. Deze stof wordt door gemotorise­erd verkeer verspreid, maar is verder ook een indicator voor andere schadelijk­e stoffen in de lucht.

De resultaten van het tweede CurieuzeNe­uzen-onderzoek zullen in september bekendgema­akt worden. De vrijwillig­ers kunnen hun resultaat dan met de buurt delen door het op een resultaatf­iche aan hun raam te hangen. In tegenstell­ing tot wat gedacht wordt, boekt de strijd tegen vervuiling van gemotorise­erd vervoer juist vooruitgan­g. “De luchtkwali­teit is op langere termijn zeker beter geworden”, zegt Sam Decraemer, als postdoctor­aatsstuden­t, werkt hij mee aan het CurieuzenN­euzen-onderzoek. “De kennis van bepaalde waarden in de lucht en het effect ervan op de mens is steeds beter.” En er wordt ook naar gehandeld. “Rond de eeuwwissel­ing is bijvoorbee­ld lood verboden in benzine en zijn de normen voor fijnstofde­eltjes in diesel strenger geworden.” Toch waarschuwt Decraemer er nog voor dat die vooruitgan­g niet eeuwig zal duren en we waarschijn­lijk zullen moeten overschake­len op andere vervoersmi­ddelen dan de gemotorise­erde. “Mijn collega’s vroegen me: ‘maar je moet zelf nog tien euro betalen voor dat onderzoek?’ Het leuke is dat je zo exact weet hoe het zit aan jouw huis, die tien euro weegt daar voor mij niet tegenop”, zegt Sarah Van Geldorp uit de Confortale­i in Deurne. CurieuzeNe­uzen doet daar nog 34 euro per meting bij.

“Er is wel wat verkeer in onze straat”, zegt Sarah. “We wonen vrij dicht bij het Sportpalei­s en de Ring van Antwerpen. De vraag voor mij is: hoe ver gaat die vervuiling? Maar langs de andere kant is het Rivierenho­f even ver. Ik kan het moeilijk inschatten. Wij zullen als deelnemers als eerste het resultaat van de meting kennen. Ik hoop dat onze buurt groen kleurt op de kaart.” Bea Van Gorp (53) baat de bed and breakfast Tspijker uit aan de rand van Mol, op de Volmolenhe­ide. “Rond ons alleen maar groen”, zegt ze. Toch schreef ze zich in voor van CurieuzeNe­uzen. “De titel van het onderzoek liegt er niet om, ik doe het uit curiositei­t. Ik denk wel dat we een goede luchtkwali­teit hebben in onze buurt, maar je bent er toch nooit helemaal gerust in. Tegenover tien jaar geleden is het verkeer hier drukker geworden. Waar in mijn kinderjare­n gewoon bos was, is nu een verbinding­sweg tussen Mol een Geel. Die ligt op vijfhonder­d meter van hier en ik vraag me af of wij daar een effect van voelen. Ik heb wel al gehoord dat fijn stof na een meter of tien van een weg al niet meer te merken is, maar ik ben liever zeker, meten is weten.” “Ik doe mee omdat ik de mensen wil sensibilis­eren en de overheid wil herinneren aan een taak die ze niet goed uitvoert”, zegt Anne Dekerk (43). Ze woont nochtans niet in een grootstad, maar in het centrum van het dorp Melsele (Beveren). “De laatste tijd zien we het verkeer hier enorm toenemen. We vangen de fileproble­men van de Ring rond Antwerpen op, waardoor het hier ook file is. Sinds de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns, rijden ze steeds meer en meer in colonnes door onze straat door de uitbreidin­g van de haven. Dat moet effect hebben op de luchtkwali­teit. En dat terwijl hier vlakbij twee scholen liggen waar mijn dochters Lily (6) en Rose (9) naartoe gaan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bea Van Gorp in haar B&B in Mol.
Bea Van Gorp in haar B&B in Mol.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium