Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kim Jong-un zet er vaart achter

Noord-Korea laat waarnemers toe bij ontmanteli­ng beruchte nucleaire testlocati­e

- (domi)

Over enkele weken sluit Pyongyang zijn beruchte nucleaire testlocati­e. Het schaft ook de eigen tijdzone af. Zou Kim Jong-un dan toch echt vrede willen?

Het lijkt de Noord-Koreaanse leider nog altijd menens met de denucleari­sering van het Koreaanse schiereila­nd. Kim Jong-un heeft Zuid-Korea beloofd om in mei de nucleaire testlocati­e Punggye-ri, in het noorden van het land, te ontmantele­n.

Deskundige­n en journalist­en uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea zouden daarbij welkom zijn. Gisteren raakten nog meer details bekend van de ontmoeting vorige vrijdag tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in. Het was Moons woordvoerd­er die erover communicee­rde. Kim zou aan Moon gezegd hebben dat hij, eenmaal het vredesakko­ord is getekend, zijn nucleair arsenaal niet langer nodig heeft.

Kim is er ook van overtuigd dat de VS snel zullen inzien dat hij niet de persoon is om Amerika of Zuid-Korea te bedreigen met nucleaire wapens. “Als we elkaar op regelmatig­e basis ontmoeten, kunnen we een vertrouwen­srelatie opbouwen met de VS”, aldus Kim. “Waarom zouden we in dat geval onze kernwapens nog nodig hebben?”

De Noord-Koreaanse leider heeft ook al een symbolisch belangrijk­e beslissing genomen. Pyongyang zet zijn klokken opnieuw een halfuur vooruit, zodat die weer samenlopen met die van Zuid-Korea. Drie jaar geleden had Kim de Noord-Koreaanse klok een halfuur teruggedra­aid, omdat de Koreaanse tijdzone was ingesteld door aartsvijan­d en bezetter Japan. De reacties op de toenaderin­g blijven voorzichti­g positief.

 ?? FOTO AP ?? Kim Jong-un na zijn bezoek aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
FOTO AP Kim Jong-un na zijn bezoek aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium