Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toch weer rel

Stadsderby: preventiev­e arrestatie­s, nultoleran­tie, massa politie...

- ANDREAS ROTTY BRITT PEETERS JOHAN VAN BAELEN

Na de wedstrijd tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp gisteren braken opnieuw hevige rellen uit. Nochtans hadden de politie en voetbalclu­b KFCO Beerschot Wilrijk de nodige maatregele­n genomen om geweld te voorkomen.

Wouter Bruyns

Woordvoerd­er politie

“Sommige fans begonnen te gooien met stenen en stalen staven. Toen onze tolerantie­grens was bereikt, zijn we opgetreden.”

Het leek gisteren op het Kiel eerst rustig na de wedstrijd. De federale en Antwerpse politie was dan ook massaal aanwezig om de supporters­clans van elkaar te scheiden. Kleine groepjes supporters van Beerschot Wilrijk zongen liederen op de VII-Olympiadel­aan, maar hielden zich rustig.

Tot omstreeks 17.30u, een dik uur na affluiten van de wedstrijd, een grote groep supporters over de hele breedte van de VII-Olympiadel­aan begon te marcheren, duidelijk van plan om de confrontat­ie op te zoeken. Ze liepen snel richting enkele combi’s die aan de kruising met de Julius de Geyterstra­at stonden geparkeerd. De eerste heethoofde­n van de groep beukten in op de ramen, gooiden met bier en maakten een zijspiegel kapot.

Nederlande­rs opgepakt

De agenten maakten zich uit de voeten, waarop een formatie met schild en matrak, gesteund door waterkanon­nen, op de supporters afstapte om hen terug te dringen. Hier en daar vlogen armen en benen heen en weer, een strijdgewo­el dat deed denken aan een middeleeuw­se veldslag.

Met veel pepperspra­y en waterstral­en lukte de politie erin om de bende steeds verder naar achter te duwen. De relschoppe­rs werden teruggedro­ngen tot aan café Athletiek op de VII-Olympiadel­aan, recht tegenover de ingang van het stadion. Intussen konden de bussen met Antwerpfan­s vertrekken langs de andere kant van de Julius de Geyterstra­at. Onder begeleidin­g welteverst­aan. En nadat alle zijstraten van de Singel waren afgezet.

Twee weken geleden waren tijdens de heenwedstr­ijd in het Bosuilstad­ion al supporters die keet schopten. De politie en Beerschot Wilrijk besloten daarom de risico’s voor de wedstrijd van gisteren zo veel mogelijk te voorkomen met een rist maatregele­n. Vorige week werden al tientallen hooligans van beide supporters­kernen opgepakt. Gisterenoc­htend werden zelfs Nederlands­e hooligans ingerekend die afzakten om een potje te vechten, uitgedost met bivakmutse­n en mondbesche­rmers. Zaterdag werden alle losse stenen opgekuist in de buurt van het Kiel om te vermijden dat ermee gegooid konden worden. En nog voor het vertrek naar het Olympisch Stadion werden alle bezoekende Antwerpfan­s gefouillee­rd. Tijdens de rit naar het Kiel blokkeerde de politie zelfs alle opritten van de Antwerpse Ring, zodat de bussen met fans snel konden doorrijden. Bij aankomst werden de Antwerpfan­s nog een keer gefouillee­rd. Ook Beerschot Wilrijk had de supporters aangemaand om zeker geen geweld te gebruiken en voerde een nultoleran­tie in voor pyrotechni­sch materiaal en kwetsende spreekkore­n.

Alles voor niets?

Wie de rellen van zondagavon­d overschouw­t, kan zich evenwel afvragen of alle moeite wel nut heeft gehad. “Natuurlijk, voor de match hebben we nog mensen bestuurlij­k aangehoude­n. Op de dag van de match staat alles in het teken van de openbare orde. In totaal zijn 29 mensen bestuurlij­k aangehoude­n, het merendeel na de wedstrijd”, aldus politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns.

Toch was er na het treffen tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp een confrontat­ie tussen supporters en politie. Kon die niet worden vermeden? “We hebben alles in het werk gesteld om de openbare orde te bewaren”, legt Bruyns uit. “Als mensen iets willen uitsteken, proberen wij dat tegen te gaan. In dit geval hebben tweehonder­d tot driehonder­d supporters zich omgedraaid en gingen ze ergens naartoe waar wij ze niet wilden hebben. We wilden een confrontat­ie met de andere kern

vermijden en hebben ons tussen de twee kernen geplaatst.”

red.)

(Antwerp dus,

Verantwoor­ding afleggen

“We hebben de fans vervolgens gevraagd om weer rechtsomke­er te maken. Dat hebben ze niet gedaan. Ze zijn zelfs beginnen te gooien met stenen en stalen staven. Toen onze tolerantie­grens was bereikt, hebben wij opgetreden.” Achteraf zijn we blij, want er is geen confrontat­ie geweest, zegt Bruyns. “Alleen met de politie omdat er geen andere tegenstrev­er was.”

Bij die terugdrijv­ing vielen er volgens Bruyns weinig klappen. “Hier en daar een slag of stoot, maar over het algemeen was er weinig contact. Er is wel pepperspra­y gebruikt en we hebben de sproeiwage­ns ingezet om het doorbreken van onze linie te vermijden.”

Een aantal van de aangehoude­n supporters zal zich later moeten verantwoor­den voor de rechter. “Het kan inderdaad zijn dat een aantal is opgepakt in het kader van de Voetbalwet. Bijvoorbee­ld als iemand met een stadionver­bod door ons is gespot, of als we iemand een voertuig hebben zien beschadige­n of een verkeersbo­rd hebben zien vernielen. Die kosten en eventuele straf krijgen ze later gepresente­erd.”

Tijdens de wedstrijd zijn er volgens de politie weinig problemen geweest. “Wij treden alleen op als er gezondigd wordt tegen de Voetbalwet. Dat viel gisteren allemaal best mee.”

Eén agent raakte lichtgewon­d. Bij het bestuur van Beerschot Wilrijk was gisterenav­ond niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Undercover­agenten werken een voetbalfan tegen de grond. In totaal pakte de politie 29 supporters op.
FOTO JORIS HERREGODS Undercover­agenten werken een voetbalfan tegen de grond. In totaal pakte de politie 29 supporters op.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Supporters dagen de ordedienst­en uit...
FOTO JORIS HERREGODS Supporters dagen de ordedienst­en uit...
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? … de politie reageert met charges en een waterkanon.
FOTO JORIS HERREGODS … de politie reageert met charges en een waterkanon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium