Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Facelift voor verkeerskn­oop Antwerpen-Zuid

Doortrekki­ng Leien en Singel, fietsbanen en opwaarderi­ng station

- PATRICK VAN DE PERRE

De stad Antwerpen en Vlaanderen hebben grootse plannen met de ‘spaghettik­noop’, het punt waar de A12 uitmondt in de Antwerpse Ring. Door onder meer de Leien door te trekken, kan het verkeer er veel vlotter verlopen én is er ruimte voor een ruime fietsbaan. Voorts wordt ook de Singel doorgetrok­ken tot aan de Scheldekaa­ien en wordt de omgeving van het treinstati­on Zuid fors opgewaarde­erd. Over twee tot vier jaar moet de herinricht­ing starten. Door deze ingrepen kan de spaghettik­noop op termijn ook volledig overkapt worden.

De ‘Spaghettik­noop’, het knooppunt waar de A12 en de Antwerpse Ring samenkomen, zal er over enkele jaren compleet anders uitzien. Niet alleen op het vlak van verkeer, want de hele omgeving wordt aangepakt en ook het treinstati­on Zuid krijgt een forse opwaarderi­ng. In aanloop naar een toekomstig­e overkappin­g van de Ring in het kader van Oosterweel, willen de stad Antwerpen en Vlaanderen al een voorsprong nemen voor een efficiënte­re en veiligere verkeersdo­orstroming. Onder meer door de Leien en Singel door te trekken.

Vanuit de lucht zie je meteen dat de zogenaamde Spaghettik­noop zijn naam niet heeft gestolen: de verschille­nde rijwegen lopen over elkaar heen. “De situatie in de hele omgeving van station Zuid is op dit moment onoverzich­telijk. Door onder meer de Singel door te trekken tot aan de Scheldekaa­ien en het verkeer op een deel van de Kolonel Silvertops­traat te splitsen, kunnen we hier relatief snel de situatie verbeteren”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Het Antwerpse schepencol­lege keurde vrijdag de ambitienot­a Knoop Zuid goed. Dat gebeurde na overleg met Vlaanderen, dat het grootste deel van de werken en de kosten voor haar rekening neemt. De stad zorgt voor flankerend­e maatregele­n, zoals het aanleggen van groen en fietspaden.

“Door de Singel vanop de Desguinlei door te trekken langs het spoor, ontzien we de Bolivarpla­ats aan het justitiepa­leis. Dat zal in de toekomst een echt plein worden, zonder druk verkeer. De weg zal op die plek ook worden verplaatst en komt achter het justitiepa­leis”, schetst Koen Kennis.

De nieuwe verkeerssi­tuatie moet voor verkeer van en naar de stad efficiënte­r worden. “In de ontwerpen voor de zuidelijke overkappin­g van de Ring is rekening gehouden met deze

quick wins. Nu worden de plannen verder uitgewerkt en onderzoeke­n we of er een milieueffe­ctrapport voor het project moet worden opgestart. Afhankelij­k daarvan hopen dat de werken over drie tot vier jaar kunnen beginnen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De huidige situatie aan het ‘Spaghettik­nooppunt’.
FOTO RR De huidige situatie aan het ‘Spaghettik­nooppunt’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium