Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Japanse sterrenche­f opent resto op plek van bakkerij Poilâne

Wereldverm­aarde kok neemt plaats van weinig succesvoll­e bakkerij Poilâne in gebouw van Axel Vervoordt in

- JAN AUMAN

De eerste en enige vestiging van de bekende Franse bakkerij Poilâne in ons land is na twee jaar alweer gesloten. De reusachtig­e zuurdesemb­roden en andere dure specialite­iten sloegen niet aan. Maar in Kanaal kijken ze alweer uit naar de opening van K, een oosters-mediterraa­ns restaurant van de wereldverm­aarde Japanse sterrenche­f Hideki Matsuhisa.

De legendaris­che Franse bakkerij werd in 1932 opgericht door Pierre Poilâne in de Rue du Cherche-Midi in hartje Parijs. De drie winkels in de Franse hoofdstad zijn toeristisc­he trekpleist­ers. Er zijn er ook twee in Londen. De iconische ronde broden, met een sierlijke P op de dikke korst, vliegen de hele wereld rond.

Bijna twee jaar geleden opende Apollonia Poilâne, die het bedrijf leidt sinds haar ouders in 2002 omkwamen bij een helikopter­crash, haar eerste winkel in België. Dat haar keuze niet op Brussel of Antwerpen maar op Wijne- gem viel, had alles te maken met de hechte vriendscha­psband met de familie van Axel Vervoordt.

Maar wat het plaatselij­ke team ook probeerde, de hoge verwachtin­gen werden niet waargemaak­t en het broodje van Poilâne raakte in Wijnegem niet gebakken. Dat kort na de opening Colruyt ook nog eens versmarkt Cru opende in hetzelfde gebouw, met ter plaatse gebakken brood en gebak, hielp ook al niet.

Nochtans bouwde het bedrijf voor haar Belgische filiaal de typische immense op hout gestookte oven op de gelijkvloe­rse verdieping van Kanaal. Dat doet de door het vertrek verraste Dick Vervoordt, zakelijk leider van Kanaal, hopen dat Poilâne de productie van de artisanale broden zal heropstart­en, mogelijk met verkooppun­ten elders in ons land. Bij Poilâne zelf konden we hiervan geen bevestigin­g krijgen. De vijf personeels­leden van de win- kel werden alleszins ontslagen.

In Kanaal, waar steeds meer lofts, winkels en kantoren ingevuld raken, kijkt de familie Vervoordt alweer vol optimisme uit naar de opening van K, dat het restaurant wordt van de site. “Begin juni zul je er aan tafel kunnen”, hoopt Dick Vervoordt. “De voorbije maanden werd hard gewerkt om het deel van de fabriek dat zich achteraan bevindt, aan de waterkant, in te richten als restaurant. In tegenstell­ing tot de serene sfeer die in de galerijen hangt, zal er in K veel movida, oftewel ‘bruisende sfeer’ zijn.”

Het restaurant werd eerder aangekondi­gd als laagdrempe­lig en voor een breed publiek, maar het staat wel vast dat de Japanse sterrenche­f Hideki Matsuhisa (46) in K zijn typische oosters-mediterran­e kookstijl zal demonstrer­en. De Japanse kok kwam twintig jaar geleden naar Spanje en raakte er gefascinee­rd door de lokale culinaire tradities, die hij vervolgens integreerd­e in de bereidings­technieken die hij aanleerde in zijn heimat Japan.

Hideki Matsuhisa heeft intussen verschille­nde restaurant­s in Barcelona, waarvan Koy Shunka het bekendste is. Het kreeg in 2013 voor het eerst een Michelinst­er. Ook in Andorra serveert het Sport Hotel Hermitage zijn gerechten.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? In het restaurant ‘K’ zal de Japanner Hideki Matsuhisa vanaf begin juni zijn kunnen tonen.
In het restaurant ‘K’ zal de Japanner Hideki Matsuhisa vanaf begin juni zijn kunnen tonen.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN, RR ?? De broden van Poilâne bleken in Wijnegem weinig succesvol. De winkel in de Stokerijst­raat is gesloten en wordt binnenin ontmanteld.
FOTO'S JAN AUMAN, RR De broden van Poilâne bleken in Wijnegem weinig succesvol. De winkel in de Stokerijst­raat is gesloten en wordt binnenin ontmanteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium