Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kamal Kharmach wil schoolkind­eren meer doen lezen

- ANNE JANSEN www.langzullen­welezen.be

Omdat sociale media zoveel tijd opslorpt, lezen kinderen (te) weinig. Dat vindt althans stand-upcomedian Kamal Kharmach, die samen met VRT de campagne ‘Lang Zullen We Lezen’ aftrapte op de IQRA-school in Borgerhout. Als de leerlingen samen 380 boeken lezen op vier weken tijd, dan mogen ze op bezoek bij jongerenze­nder Ketnet.

Kamal Kharmach stelde woensdag de campagne voor op de IQRA-school in Borgerhout, waar hij zelf schoolliep. “Toen VRT polste of ik ambassadeu­r wilde worden, twijfelde ik geen seconde”, steekt Kamal van wal. “Ik was meteen enthousias­t. Mensen vervelen zich niet meer, omdat ze altijd toegang hebben tot Facebook en YouTube. We hebben altijd iets in om handen. Vroeger, wanneer ik mij verveelde, las ik boeken. Nu heeft niemand daar nog tijd voor. Daar wil ik veranderin­g in brengen.”

380 boeken

De leerlingen van de school verzamelde­n zich allemaal nieuwsgier­ig in de aula. Ze wisten wel dat Kamal zou komen, maar niet wat hij kwam doen. Directrice Angelique Vanheygen kondigde hem aan en er klonk een luid applaus. “Zijn jullie al wakker?”, vroeg Kamal, waarna de leerlingen luid ‘ja!’ riepen. “Wie leest er van jullie?”, waarop luid gejoel door de zaal klonk. “Wie houdt er van uitdaginge­n? Jullie mogen op bezoek komen bij Ketnet, als jullie voor het einde van de maand in

Asia

10 jaar

“Ik lees graag boeken. Zoals ‘FC De Kampioenen’ bijvoorbee­ld.” Kamal Kharmach

Ambassadeu­r

“‘Harry Potter’ is nog steeds mijn favoriete boekenreek­s.” Isra

9 jaar

“Als we 380 boeken lezen, mogen we met de klas naar Ketnet. Ongeloofli­jk!”

totaal 380 boeken lezen en vier verschille­nde opdrachten doen.” De kinderen reageerden enthousias­t. Een van de opdrachten is bijvoorbee­ld het ontwikkele­n van een boekenkaft.

Ook de kleinsten doen mee aan de uitdaging. “Voor de kleuters zijn er 32 boeken per klas”, vertelt directrice Vanheygen. “De leerkracht­en lezen ’s ochtends en ’s middags een boek voor. De kinderen mogen dan met een emoticon aangeven hoe leuk ze het boek vinden.”

De leerlingen waren enthousias­t en vonden het leuk dat de komiek op bezoek kwam. Isra, 9 jaar, vertelt: “Ik lees graag boeken. En het liefst van al dikke.” Op de vraag wat ze ervan vindt dat ze naar Ketnet gaan, reageert ze uiterst opgetogen. “Ik kan het nauwelijks geloven!”

Ook Asia, 10 jaar, verslindt veel boeken. “Ik lees

Geronimo Stilton, FC De Kampioenen Gogogo – 1, 2, 3… actie!.

en Ik vond het leuk dat Kamal kwam, maar ik kende hem eerlijk gezegd nog niet...”

En wat leest Kamal zelf graag? “Ik moet toegeven dat ik nu te weinig lees, dus ik zie dit ook als een persoonlij­ke uitdaging. Ik heb wel het gevoel dat ik hierdoor een goede promotor ben. Vroeger dacht ik altijd dat lezen saai was en bij school hoorde. Later ontdekte ik dat het heel ontspannen­d kon zijn. Tijdens het lezen kun je veel fantaseren. Je creëert een eigen wereld. Ik lees nu graag geschieden­isboeken en non-fictie. Vroeger las ik Harry Potter wel graag… Nu eigenlijk nog steeds. Dat blijven toch wel mijn favoriete boeken”, lacht hij.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Standupcom­edian Kamal Kharmach in de IQRAschool in Borgerhout. Met de campagne wil VRT jongeren weer meer met de neus in de boeken krijgen.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Standupcom­edian Kamal Kharmach in de IQRAschool in Borgerhout. Met de campagne wil VRT jongeren weer meer met de neus in de boeken krijgen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium