Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Fernand Huts nieuwe kans gaf aan Bart De Pauw

Koeken Troef! en ondernemer Fernand Huts spreken van “unieke en vruchtbare samenwerki­ng”

- SYLVIA MARIËN, PAUL VERBRAEKEN Een ticket voor Vossen kost standaard 15 euro. Met een bon in uw krant kunt u nog tot Pinksteren gratis starten. Info: www.vossen.vlaanderen

Fernand Huts

Katoen Natie

“Voor mij was Bart De Pauw in eerste instantie Schalkse Ruiters.”

Dit weekend gaat in het Waasland Vossen van start, een groot cultuurpro­ject van Katoen Natiebaas Fernand Huts. Het audiovisue­le luik heeft Koeken Troef!, het productieh­uis van Bart De Pauw, mogen verzorgen. “Hij heeft ook mij geregissee­rd en dat was een fijne samenwerki­ng”, zegt Huts.

“Maatwerk”, zo omschrijft Huts de samenwerki­ng met productieh­uis Koeken Troef!. “Mocht heel die affaire rond Bart De Pauw niet zijn gebeurd, dan zouden we allicht niet op het idee zijn gekomen om Koeken Troef! aan te zoeken om samen te werken”, zegt Fernand Huts. “Men heeft daar een publieke zaak van gemaakt zonder dat iemand de juiste inhoud kent. Op die manier is het productieh­uis met hun enorme creativite­it en out-of-the-boxdenken in ons vizier gekomen.”

Centraal in het cultuur- en fietsproje­ct, staat het verhaal van Reynaert de vos, een 13de-eeuws heldendich­t rond koning Nobel en de dieren.

Vanaf zaterdag kan iedereen de hele zomer in een fietstocht van 40 of 60 km lang op ‘vossenjach­t’. Start is Huts’ evenemente­nhal op Katoen Natie in Kallo, waarin het sprookjesa­chtige kasteel van Koning Nobel nagebouwd is. “Daar krijgt het publiek eerst een introducti­e te zien met Fernand Huts en Katharina Van Cauteren, de kunsthisto­rica die The Phoebus Foundation, Huts’ kunststich­ting leidt. “Als ondernemer ben je altijd met ernstige dingen bezig. Ik heb mij op dat moment moeten aanpassen aan de creatieve omgeving die bij ons vorm heeft gekregen”, zegt Huts. “Ik heb de instructie­s van Bart De Pauw gevolgd en dat was een zeer fijn contact.”

Bekende acteurs

“Na de introducti­e gaat het publiek door een tunnel naar de grote hal, waar op acht schermen acht personages hun beklag doen over de vos”, vertelt regisseur Pietje Horsten die de productie van 2 miljoen euro samen met vijftien à twintig medewerker­s van Koeken Troef! in goede banen leidde. “De personages worden vertolkt door bekende namen zoals onder andere Jenne Decleir, Evelien Bosmans, Robrecht Vanden Thoren en Steve Geerts. Daarna loop je binnen in het Hof van Nobel waar in de theaterzaa­l een film naar het scenario van Bart De Pauw wordt afgespeeld. Je zult zien dat het een en al misverstan­d is, maar vooral heel komisch.” Spelen mee: Lucas Van den Eynde, Tom Audenaert, Ludo Hoogmarten­s en Amaryllis Uitterlind­en.

Dan start te fietsexped­itie met vier culturele tussenstop­s. “In het Mercatorhu­is kom je bijvoorbee­ld aan de hand van oude kaarten en een iPad van alles te weten over zeden en gebruiken uit de middeleeuw­en. Hoe ging men bijvoorbee­ld naar de wc? Telkens met een knipoog in de stijl van Monty Python, in een samenwerki­ng met Cartamundi Digital. In het Huis van Zonde, de vroegere pastorij van Kieldrecht, zijn er projecties te zien van Vlaamse kunstwerke­n die handelen over de zeven hoofdzonde­n. Ze zullen samen met Reynaert tot leven komen”, zegt Horsten. “Het was een uitdaging, maar goed gelukt.” “Of ik risico heb genomen om met Bart De Pauw in zee te gaan? Ik moet eerlijk zijn: ik dacht tot voor kort bij de naam Bart De Pauw eerst aan Schalkse Ruiters. Maar het is aan de mensen om daarover te oordelen. Bart De Pauw is al 25 jaar een ster en heeft met Koeken Troef! kwaliteit gebracht. Dat zal ook in Vossen blijken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Fernand Huts bij een schalkse vos Reynaert.
FOTO JORIS HERREGODS Fernand Huts bij een schalkse vos Reynaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium