Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wildgroei aan gemeenteli­jke belastinge­n moet stoppen

Ondernemer­sorganisat­ie Voka klaagt wildgroei gemeenteli­jke accijnzen aan

- CHRISTOF WILLOCX

Ondernemer­sorganisat­ie Voka Mechelen-Kempen klaagt de wildgroei aan gemeentebe­lastingen aan. Met taksen op lichtrecla­me, bankautoma­ten, pizzakoeri­ers op een bromfiets en animeerper­soneel is de veelvoud aan heffingen amper te overzien.

De lokale afdeling van Vok a heeft het aantal belastinge­n voor elke gemeente in de provincie Antwerpen en het Waasland opgelijst. Het gaat dus niet over de hoogte van de taksen, maar om de verschille­nde soorten die er bestaan. De klassieke opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g en de aanvullend­e personenbe­lasting, die sowieso in elke gemeente gelden, worden buiten beschouwin­g gelaten.

“Het hoge aantal belastinge­n irriteert bedrijven en burgers”, zegt Renilde Craps, gedelegeer­d bestuurder van Voka MechelenKe­mpen. “Veel van die belastinge­n zijn verouderd. Wij willen dat de gemeenten die belastinge­n afschaffen die niet tot een gedragswij­ziging van een bedrijf of burger leiden. Bedrijven willen in ruil daarvoor zeker extra opcentieme­n betalen, op voorwaarde dat ze mee mogen beslissen over wat er met het geld gebeurt.”

Mechelen kampioen

De stad Mechelen is met 31 verschille­nde soorten belastinge­n voor bedrijven en burgers de kampioen. En burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) is daar blij mee. “Wij leggen die belastinge­n op om een gedragswij­ziging te bekomen”, zegt Somers. “Zo hebben we onlangs een belasting op het leveren van maaltijden met de bromfiets of motorfiets ingevoerd. De taks bedraagt 400 euro per voertuig en daar komt elk jaar 200 euro per voertuig bij. Maar als een koerier overstapt op de fiets, moet hij die belasting niet betalen en krijgt hij een subsidie.”

Mechelen stimuleert ook de verminderi­ng van reclamedru­kwerk. “Wie de opdracht geeft om reclames in de brievenbus­sen van de Mechelaars te steken, betaalt 0,05 euro per exemplaar”, zegt Somers. “Sinds we die belasting hebben ingevoerd, wordt er veel minder reclame gepost. Daardoor ergeren mensen zich minder en is er minder zwerfvuil.”

Niet alle belastinge­n die Mechelen oplegt, sturen het gedrag van de burger bij. De stad legt bijvoorbee­ld een jaarlijkse belasting op van 500 euro per geldautoma­at. “Het gevolg van de bankencris­is”, zegt de Mechelse schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V). “De Mechelse burgers hebben daar onder geleden en nu betalen de banken daar iets voor terug. Toch is de algemene belastingd­ruk in onze stad eerder beperkt. We hebben de opcentieme­n op roerende voorheffin­g deze legislatuu­r al twee keer verlaagd.”

De zes van Zandhoven

Met 938 opcentieme­n op onroerende voorheffin­g zit Mechelen vandaag inderdaad onder het Vlaamse gemiddelde van 1.391. Maar de 31 soorten belastinge­n in Mechelen staan wel in groot contrast tot de zes in Zandhoven. “Wij leven in een rustige gemeente”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Als het sociaal gedrag goed zit, zijn er weinig belastinge­n nodig.”

Sommige gemeenten leggen wel erg originele belastinge­n op. Zo is de stad Lier de enige in de regio die een belasting heft op lichtrecla­me. De taks bedraagt 25 euro per vierkante meter. Mogen handelaars dan geen opvallende reclame meer maken? “We gaan dat bekijken”, zegt schepen Lucien Herijgers (N-VA). “We zullen op het schepencol­lege bespreken of het nodig is om deze taks af te schaffen.”

De prijs voor de origineels­t geformulee­rde belasting gaat naar die voor “animeerper­soneel”. In Kontich betaalt een bedrijf daar 700 euro per persoon voor. In Brecht is dat zelfs 1.140 euro.

Maatschapp­elijke nood

Volgens de officiële gemeentebe­sluiten gaat het om “alle personen die in een drankgeleg­enheid (...) cliënten tot verbruik aanzetten door alle andere middelen dan de eenvoudige uitoefenin­g van de zang- of danskunst.” Dat is een lange zin voor prostituti­e. “Op de baan van Antwerpen naar Mechelen zijn er op ons grondgebie­d etablissem­enten met animeerper­soneel”, zegt de Kontichse schepen van Financiën Pieter Defoort (N-VA). “Er is maatschapp­elijke nood aan, maar we willen het beperkt houden.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium