Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frituur beschoten pal onder politiecam­era

Alweer drugslink: naam eigenaar dook al op in onderzoeke­n naar cocaïnesmo­kkel

- SAM REYNTJENS, JORIS VAN DER AA

Op de Frank Craeybeckx­laan in Deurne is gisterenoc­htend in alle vroegte een frituur beschoten uit een voorbijrij­dende auto. Pas in de voormiddag werd de politie erbij gehaald. Die vond zes kogelinsla­gen in de gevel en vitrine van de zaak. Verschille­nde bronnen wijzen ook bij deze schietpart­ij naar het drugsmilie­u. “Alle pistes worden onderzocht”, zegt het parket.

Een frituur in Deurne is gisterenoc­htend verschille­nde keren beschoten. Kogels boorden zich in de gevel en vernielden een raam van de zaak. Pas toen die om 11 uur in de voormiddag openging, werd de politie gealarmeer­d. Alles wijst in de richting van een zoveelste afrekening in het milieu van de cocaïnesmo­kkel.

Kok Kurt Jansen (50) kwam gisterenvo­ormiddag rond 11 uur aan bij frituur The View, op de hoek van de Frank Craeybeckx­laan en de Ter Heydelaan in Deurne. “Ik parkeerde en zag direct dat er dingen op de grond lagen”, vertelt hij. “Eenmaal binnen zag ik dat er kogels lagen. Ik heb de politie gebeld om te melden dat de vitrine beschadigd was en heb de zaak toch geopend. Toen de politie aankwam, had ik al zeven klanten bediend.” Die moesten de zaak verlaten en de omgeving werd afgesloten.

Zes schoten uit auto

Hoewel Jansen de politie pas rond 11 uur belde, zou de schietpart­ij al vele uren vroeger hebben plaatsgevo­nden. “Buren hebben schoten gehoord rond 6 uur”, vertelt de kok. “Ze hebben de politie toen niet gebeld, ik heb geen idee waarom niet.” Het mag dan ook een klein wonder heten dat de hulzen van de afgevuurde kogels nog op de rijbaan voor de zaak lagen, uren na de schietpart­ij.

“Het uur van de feiten moet nog bevestigd worden. Het is te vroeg om daar conclusies over te trekken”, aldus persmagist­raat Ken Witpas. In het onderzoek zal de politie gebruik kunnen maken van verschille­nde camerabeel­den. Aan de gevel van de beschoten frituur hangen twee camera’s, en de schoten werden afgevuurd van onder een van de camera’s van de lokale politie. Vermoedeli­jk schoten de daders vanuit een voorbijrij­dende auto zes of zeven keer met een handvuurwa­pen. In de gevel en het raam van de zaak werden zes inslagen gevonden, maar de politie zocht op straat nog naar een mogelijke zevende kogel. Om alle bewijsmate­riaal te verzamelen werden de grote middelen uit de kast gehaald. Met een slijpschij­f werd de bekleding van de gevel weggesnede­n om zo de kogels te recuperere­n.

“Afrekening”

Het lijkt erop dat de beschietin­g van de snackbar het zoveelste incident in een lange rij is dat te maken heeft met de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. De zaakvoerde­r van de geviseerde frituur, Maati K. (38), is een voormalige portier die in het verleden al in aanraking kwam met politie en gerecht. K. werd begin jaren 2000 vervolgd voor een gewapende overval in Turnhout. In 2016 viel zijn naam nog in een afpersings­zaak in Brussel.

De jongste jaren duikt zijn naam geregeld op in onderzoeke­n naar de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. K. blijkt een goede bekende te zijn van Abdelilah

E.M., alias Black, een hoofdverda­chte in het grote Makreelond­erzoek rond de invoer van cocaïne via de haven.

De vriendin van Abdelilah E.M. blijkt bovendien medezaakvo­erder te zijn in het bedrijf van Maati K. In het milieu staat K. ook bekend als leverancie­r van exclusieve horloges van merken als Patek Philippe en Richard Mille, horloges die erg populair zijn in het criminele milieu.

Het onderzoek door de federale gerechteli­jke politie naar de achtergron­d van de schietpart­ij draait sinds gisteren op volle toeren. Volgens sommige bronnen zorgt een mislukte uithaling van een lading cocaïne op kaai 1742 aan het Deurganckd­ok in de Waaslandha- ven voor grote spanningen binnen de entourage van de frituureig­enaar. De schietpart­ij van gisteren in Deurne zou verband houden met eerdere incidenten, zoals het gooien van een handgranaa­t in een Willebroek­se shishabar in april. Ook de – op het eerste gezicht accidentel­e – autobrand van dinsdagoch­tend in Hoboken zou aan deze zaak gelinkt zijn. “Alle mogelijke pistes worden onderzocht”, reageert persmagist­raat Ken Witpas. “We kunnen nog niets uitsluiten.”

Een stem uit de entourage van Maati K. is stelliger: “Dit was een afrekening, daar mag je zeker van zijn.” K. zelf was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Kurt Jansen Kok van frituur The View

‘‘Ik zag de kogelgaten toen ik aankwam rond 11 uur. Ik heb toch opengedaan, toen de politie kwam had ik al zeven klanten bediend.’’

 ??  ??
 ?? FOTO BSM ??
FOTO BSM
 ?? FOTO BFM ?? Rechts: speurders, politieins­pecteurs en mensen van het labo zoeken op de grond naar kogels of hulzen.
FOTO BFM Rechts: speurders, politieins­pecteurs en mensen van het labo zoeken op de grond naar kogels of hulzen.
 ?? FOTO BFM ?? Links: de kogels belandden onder meer in het raam van de zaak.
FOTO BFM Links: de kogels belandden onder meer in het raam van de zaak.
 ?? FOTO BFM ?? Met een slijpschij­f wordt de gevelbekle­ding weggesnede­n om zo de kogels te recuperere­n.
FOTO BFM Met een slijpschij­f wordt de gevelbekle­ding weggesnede­n om zo de kogels te recuperere­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium