Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dochter van Rubens moet 5 miljoen euro opbrengen

- FRANK HEIRMAN

Op 5 juli veilt Christie’s in Londen het portret van Clara Serena, het dochtertje van Rubens. Tot voor kort hing het paneeltje in langdurige bruikleen in het Rubenshuis, dat discreet onderhande­lde om het te verwerven. Tevergeefs, want de schattings­prijs is gestegen tot 5 miljoen euro.

“We zijn niet ontgoochel­d in de Britse eigenaar met wie we de beste relaties onderhield­en”, reageert Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis. “Hij heeft ons het werk in langdurige bruikleen gegeven en gunde ons alle vrijheid en tijd om te kijken of we het konden verwerven. Dat blijkt in een Belgische museumcont­ext onmogelijk te zijn.”

De staf van het Rubenshuis kwam het werk op het spoor in 2013 in volle voorbereid­ing van de prestigieu­ze tentoonste­lling ‘Rubens Privé’ die voor het eerst alle portretten die Rubens van zichzelf en zijn familieled­en schilderde, wilde exposeren. Net in die periode liet het Metropolit­an Museum in New York het meisjespor­tret uit zijn depot veilen, in de veronderst­elling dat het om een navolger van Rubens ging. Sotheby’s New York schatte het daarom op slechts 30.000 euro. Dat bleek een grove onderschat­ting, want de biedingen stegen tot maar liefst 600.000 euro. Nogal wat kenners, onder wie de uiteindeli­jke koper, geloofden dat het om een eigenhandi­ge Rubens ging. Dat was ook in het verleden al geopperd.

Geen consensus

“Er bestaat nog steeds geen consensus over. Het portret is onafgewerk­t en we kennen niet iets gelijkaard­igs van Rubens. Maar na restaurati­e is de hoge kwaliteit overduidel­ijk. Het gezichtje van het meisje houdt je vast. Ook onderzoek van het hout klopt”, zegt Ben Van Beneden, die het portret opnam in de expositie ‘Rubens Privé’ in 2015. Daar werd het een van de ontdekking­en. Na afloop bleef Clara Serena in het Rubenshuis hangen als langdurige bruikleen. Intussen onderzocht het Rubenshuis of een aankoop nog mogelijk was.

“Wat is er mooier voor het Rubenshuis

Ben Van Beneden

Directeur Rubenshuis

“Hopelijk komt het nu in een openbare collectie terecht.”

dan het portret ter herinnerin­g van het oudste dochtertje van Rubens, dat jong stierf. Zo’n kans krijg je niet gauw.”

Die kans is nu verkeken, want Christie’s gelooft dat het werk 5 miljoen euro kan opbrengen. “Alles kan”, gelooft ook Van Bene- den. “We kunnen alleen maar duimen dat het in een mooie openbare of particulie­re collectie terechtkom­t. Zo gaan we het vaak kunnen zien, en misschien zelfs ontlenen.”

 ?? FOTO RUBENSHUIS ??
FOTO RUBENSHUIS
 ?? FOTO RUBENSHUIS ?? Portret van Rubens’ oudste dochter Clara Serena, wellicht op 12-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van de pest.
FOTO RUBENSHUIS Portret van Rubens’ oudste dochter Clara Serena, wellicht op 12-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van de pest.
 ?? FOTO DBA ?? Nu de waarde op 5 miljoen geschat wordt, is een aankoop door het museum financieel onhaalbaar.
FOTO DBA Nu de waarde op 5 miljoen geschat wordt, is een aankoop door het museum financieel onhaalbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium