Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geef de tram altijd groen

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het zal in de verkiezing­en echt niet alleen om politieke spelletjes gaan of om personen en hun schone ogen, maar ook om zuiver inhoudelij­ke keuzes. Zeker op het vlak van verkeer worden de tegenstell­ingen met de dag scherper. Bent u vóór het Saeftinghe­dok (zoals N-VA) of ertegen (zoals Groen)? Met meer capaciteit en concurrent­iekracht voor de haven, maar ook het bijbehoren­d extra verkeer om al die containers weg te krijgen? Wat we kunnen opvangen met extra maatregele­n (volgens N-VA) of wat de verkeersel­lende nog merkbaar zal vergroten (volgens Groen)?

Nog een kernvraag, maar dan meer voor de Vlaamse verkiezing­en in 2019: blijven we voor het openbaar vervoer trouw aan De Lijn of breken we die markt open, zoals Open Vld en N-VA willen, zodat we over een paar jaar misschien op een bus van een Franse maatschapp­ij stappen aan de Rooseveltp­laats? De regionalis­ering van het openbaar vervoer is nu al aan de gang. In Vlaanderen zullen vijftien vervoerreg­io’s worden ingevoerd, mogelijk nog dit jaar. Het gaat om regionale verkeersne­twerken waarin de gemeenten mee beslissen over hoe het openbaar vervoer wordt uitgebouwd en afgestemd op alle andere aspecten van mobiliteit, van park & rides tot deelfietse­n. De tijd dat De Lijn voor een groot deel autonoom besliste over verbinding­en is voorbij.

N-VA en Open Vld willen echter dat De Lijn niet alleen de regie verliest, maar ook, als dat beter uitkomt, kan worden vervangen door aanbieders van vervoer uit de privésecto­r. Zo zou De Lijn transforme­ren van die ene spin in het web tot een van de vele mogelijke partners.

Dat steekt.

U had vast al geraden dat de vakbonden niet staan te applaudiss­eren.

Maar de geest is al langer dan vandaag uit de fles en het is hoog tijd dat er met open vizier over wordt gedebattee­rd. Partijen en politici uit beide kampen lijken daar voor terug te schrikken. Het is dan ook een delicate kwestie: De Lijn telt meer dan 8.000 werknemers en nog eens 2.400 bij de pachters. Daar komt nog een patstellin­g bij: juist N-VA zit aan het roer voor het openbaar vervoer in Vlaanderen. Volgens critici kunnen er onmiddelli­jk maatregele­n worden genomen om De Lijn beter te laten functioner­en, maar laat de partij dat na. Eén simpel voorbeeld: geef de tram altijd groen, naar heel wat buitenland­se voorbeelde­n. Ook met een performant­ere maatschapp­ij kan bovenstaan­de discussie gevoerd worden, maar de reiziger zal er intussen toch al beter van worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium