Gazet van Antwerpen Stad en Rand

84% van de flitspalen in Vlaanderen werkt

Minister van Mobiliteit Ben Weyts bereikt vooropgest­elde doel

-

In Vlaanderen staan ongeveer 1.400 flitspalen langs de gewest- en autosnelwe­gen. Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat daarvan nu gemiddeld 84% permanent operatione­el is. Daarmee is het doel van Mobiliteit­sminister Ben Weyts bereikt.

Vier jaar geleden stond het percentage van permanent operatione­le flitspalen in Vlaanderen nog maar op 69%. Intussen staat dat cijfer op 84%, een vooruitgan­g de doelstelli­ng van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bereikt is.

“Vroeger kon je nog gokken op het feit dat een flitspaal mogelijk niet zou functioner­en, maar het overgrote deel is voortaan permanent actief”, zegt een tevreden Weyts. “Ik werd vier jaar geleden geconfront­eerd met de schande van de vierhonder­d verkeersdo­den in een jaar tijd. In de strijd voor meer verkeersve­iligheid moeten we spijtig genoeg ook inzetten op correcte handhaving. Ik ben tevreden dat het aantal operatione­le flitspalen fors opgetrokke­n is.”

Limburg achterop

Toch is het niet mogelijk om 100% van de Vlaamse flitspalen gebruikskl­aar te hebben en daar bestaan verschille­nde redenen voor, zoals wegenwerke­n, vandalisme, aanrijding­en en technische defecten.

Buiten de provincie Limburg behaalt elke Vlaamse provincie het gemiddelde van 84% operatiwaa­rmee onele flitscamer­a’s. “Ik verwacht dat Limburg tegen eind 2018 kan aanpikken met het gewenste gemiddelde”, klinkt het nog bij minister Weyts.

Het Agentschap Wegen en Verkeer ziet toe op het beheer en onderhoud van de Vlaamse flitspalen. 76,5% van de 1.400 flitspalen staan op gewestwege­n en drie vierde van het totaal aantal flitspalen zijn roodlichts­nelheidsca­mera’s die zowel snelheid als roodlichtn­egatie controlere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium