Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen wil rijbewijs met punten, behalve de bevoegde minister

Mobiliteit­sminister François Bellot (MR) bedolven onder kritiek

- MYRTE DE DECKER

Al 28 jaar verhit het rijbewijs met punten de gemoederen. En intussen is zowat iedereen ervan overtuigd. Behalve federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR), die altijd een koele minnaar van het idee was. “Ik voer de komende jaren geen rijbewijs met punten in.” Te duur en weinig efficiënt als de pakkans niet stijgt, zo blijkt uit een studie. Coalitiepa­rtners morren, de oppositie noemt hem een minister van verkeerson­veiligheid en experts spreken van een blamage.

België krijgt geen rijbewijs met punten. Dat besliste federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) na de langverwac­hte studie naar het systeem door verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias en de FOD Mobiliteit. “De resultaten zijn duidelijk”, aldus de minister. “Een rijbewijs met punten is niet de volgende stap in de strijd om het aantal verkeersdo­den en -gewonden te laten dalen.”

Nochtans kan het rijbewijs met punten daarbij wél helpen, concludeer­t Vias op basis van internatio­nale onderzoeke­n. “Op korte termijn zijn de effecten op de verkeersve­iligheid positief”, zegt het rapport. “Er moet dan wel een goede handhaving zijn én een hoge pakkans. Overtreder­s mogen niet het gevoel hebben dat ze wegkomen met hun asociaal rijgedrag.”

En daar knelt het schoentje. In België ligt die pakkans veel te laag. Amper 19% van de bestuurder­s werd de voorbije jaren gestopt door de politie. Het Europese gemiddelde is 28%. Conclusie van de studie: het is niet aangewezen om nu met strafpunte­n te werken, want de pakkans moet “ten minste verdubbeld worden”.

Zonder rijbewijs rijden

“Bovendien blijkt uit onderzoek in andere Europese landen met het puntensyst­eem dat zij dan gewoon zonder rijbewijs rondrijden”, zegt Bellot. “Ik wil daarom voort investeren in de zogenaamde MaCH-databank die alle voorgaande overtredin­gen registreer­t. Recidivist­en worden dan beter gecontrole­erd.” Door het voorstel te begraven, spaart de minister vijf miljoen euro opstartkos­ten en bijna acht miljoen jaarlijks werkingsko­sten uit. Dat geld wil Bellot investeren in extra mankracht en camera’s om de verkeersha­ndhaving te verbeteren.

De studie moest voor- en tegenstand­ers van het idee verzoenen. Dat is niet gelukt. “Een vreemde redenering van de minister”, zegt CD&V-mobiliteit­sexpert Jef Van den Bergh. “Iedereen heeft altijd gezegd dat er cruciale factoren zijn die het systeem laten slagen, waaronder die pakkans. Hij begraaft het voorstel, terwijl we ervoor moeten zorgen dat de pakkans verhoogt.”

Ook N-VA-parlements­lid Daphné Dumery vindt dat de minister te kort door de bocht gaat. “Het rijbewijs met punten is niet dood en zeker niet begraven.” Haar partijgeno­ot en Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts haalt er de cijfers bij: “In Vlaanderen zijn we erin geslaagd om in drie jaar tijd het aantal verkeersdo­den te doen dalen met 27,5%. Dat vereiste heel wat drastische, onprettige en onpopulair­e maatregele­n. Als je als politicus niet bereid bent die te nemen, blijf dan ver weg van verkeersve­iligheid.”

Ben Weyts Vlaams minister van Mobiliteit (N-VA)

“Als je als politicus geen onpopulair­e maatregele­n wil nemen, blijf dan weg van verkeersve­iligheid.’’

Hypocriet

Oppositiep­artij sp.a treedt hen daarin bij. “De minister heeft een graf gegraven voor zijn geloofwaar­digheid als mobiliteit­sminister”, zegt parlements­lid Joris Vandenbrou­cke. “Het rijbewijs met punten is het sluitstuk van het verkeersve­iligheidsb­eleid.”

Verkeersex­pert Kris Peeters noemt het een blamage. “Bellot verkondigt altijd dat verkeersve­iligheid belangrijk is. Nu neemt hij afstand van zijn verantwoor­delijkheid. Dat is erg hypocriet.”

“Wat wij nu doen, werkt”, aldus Bellot. “Het aantal verkeerssl­achtoffers in ons land daalt sneller dan in een aantal Europese landen waar al lange tijd een puntensyst­eem bestaat, zoals bijvoorbee­ld Spanje en Frankrijk.”

Als we echter kijken naar het aantal dodelijke verkeerssl­achtoffers per miljoen inwoners, blijft België met 56 doden wel een slechte leerling in 2016. In Frankrijk waren het er 54 en in Spanje 39.

 ?? FOTO BELGA ?? Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft besloten om het rijbewijs met punten niet uit te voeren.
FOTO BELGA Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft besloten om het rijbewijs met punten niet uit te voeren.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium