Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ashley V.D.V. is een vrouw met het hart op de juiste plaats”

Ex-gedetineer­de schetst verdachte als ‘modelgevan­gene’ die nieuw leven wilde beginnen

-

Ashley V.D.V. uit Herentals, samen met haar vriend Marco L. gearrestee­rd aan de Spaanse grens op verdenking van de moord op Bouwelse verpleegst­er Christine Lenaerts, is een vrouw met twee gezichten. Ondanks haar gewelddadi­g brokkenpar­cours deed ze het voorbeeldi­g in de gevangenis. Een ex-gedetineer­de vond haar heel aardig en zegt dat ze droomde van een nieuw leven met haar droomprins, Marco. Dat liep toch even anders.

“Mijn eerste dagen in de gevangenis waren heel moeilijk tot ik Ashley leerde kennen”, zegt de exgedetine­erde uit Lier, onder de fictieve naam Ruby. “Zij hielp me met de praktische zaken en spoorde me aan me in te schrijven voor de sportactiv­iteiten. Zij was de sportfatik, de gedetineer­de met een ondersteun­ende functie voor het gevangenis­personeel.

Je kon twee uur per week fitnessen met haar en stelde een persoonlij­k schema op voor iedereen die dat wou. Mijn eerste indruk was zeker positief. Ze was heel open tegenover mij waardoor ik me op mijn gemak voelde bij haar. Ashley was heel gemakkelij­k in de omgang en deed alles om

Ruby Ex-gedetineer­de

“Wanneer is iemand eigenlijk écht klaar om terug naar de buitenwere­ld te gaan na een opsluiting?”

anderen te kunnen helpen.

Ze werd steeds meer en meer mijn maatje daarbinnen. Ik vertelde alles tegen haar en zij vertelde ook veel tegen mij, zoals over haar toekomst met Marco. Ze was zo trots dat ze zou trouwen met de liefde van haar leven. Mijn band met haar werd elke dag sterker. Ze is een goed mens ondanks alle fouten die ze heeft gemaakt.”

Nieuw leven beginnen

“Uiteraard ken ik ook de verpleegst­er. Ik ben meermaals bij haar op gesprek geweest wanneer het wat minder ging. Ik herinner me haar als een strenge, maar rechtvaard­ige vrouw”, zegt Ruby.

“Of Ashley manipulati­ef was, kan ik moeilijk zeggen. Daarbinnen alvast niet. Ashley vertelde me waarom ze in de gevangenis was beland. Ze had spijt van haar verleden. Ashley was er absoluut niet trots op dat ze die feiten gepleegd had. Ze was op het goede pad en wou een nieuw leven beginnen met Marco.”

“Na mijn vrijlating werd er nog af en toe gebeld en we schreven ook naar elkaar. Ik probeerde zo veel mogelijk brieven of kaartjes te sturen omdat ik zelf weet hoe leuk het is om daarbinnen post te ontvangen van de buitenwere­ld.

De laatste keer moet begin maart geweest zijn. Daarna kwam mijn laatste brief terug: ‘geadressee­rde ontvangt geen post meer op dit adres’. Ik dacht dat ze vrij was gekomen onder voorwaarde­n”, aldus Ruby.

Marco was alles voor haar

“Ashley is nooit gewelddadi­g geweest in de gevangenis. Marco was haar leven. Ze vertelde altijd met een grote glimlach op haar gezicht over hem. Wanneer hij haar kwam bezoeken, stond ze uren voor de spiegel om zich mooi te maken. Ze was trots om binnenkort zijn vrouw te zijn. Waar- om ze niet terugkeerd­e naar de gevangenis weet ik niet, maar het is verre van prettig om terug naar een eenzame cel te moeten als je eenmaal weer in de buitenwere­ld bent geweest”, meent de ex-gedetineer­de.

“Is ze te vroeg op verlof gestuurd? Een goede vraag. Wanneer is iemand echt klaar om terug naar de buitenwere­ld te gaan na een opsluiting? Voor mij is Ashley een goede vrouw met het hart op de juiste plaats. Veel mensen menen dat iemand die een misdrijf pleegt geen tweede kans verdient. Daar ben ik absoluut niet mee akkoord, iedereen verdient een tweede kans. Wat er ook gebeurt met haar, ze kan altijd op mij rekenen om te schrijven of zo. Ik laat haar niet vallen ondanks wat er is gebeurd.”

 ?? FOTO BELGA ?? De Antwerpse gevangenis waar Ruby en Ashley elkaar leerden kennen.
FOTO BELGA De Antwerpse gevangenis waar Ruby en Ashley elkaar leerden kennen.
 ?? FOTO RR ?? De gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts die vermoedeli­jk het slachtoffe­r werd van Ashley V.D.V. en Marco L.
FOTO RR De gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts die vermoedeli­jk het slachtoffe­r werd van Ashley V.D.V. en Marco L.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium