Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klant stierf in 2010 tijdens sessie in Sint-Job-in-’t-Goor Veroordeel­de sm-meesteres vindt tweede leven in India

-

In 2010 werd Ira Van Damm, de razendpopu­laire bdsm-meesteres uit Sint-Job-in-’t-Goor met Lucrezia als alias, naar de gevangenis gestuurd wanneer een Britse zakenman sterft tijdens een van haar sessies. Ze wordt verdacht van poging tot doodslag en het verhaal werd wereldnieu­ws. Uiteindeli­jk bleek het om een ongeluk te gaan. Ira heeft nu de rust opgezocht in India en vertelde gisteren haar verhaal in Telefacts.

Het levensverh­aal van de Vlaamse Ira Van Damm is allesbehal­ve doordeweek­s. Aan het begin van deze eeuw ontpopte Ira zich onder het pseudoniem Lucrezia tot een fanatieke bdsm-meesteres en werd ze een begrip in de internatio­nale bdsm-wereld.

Bdsm is een vorm van seksuele ex- pressie, waarbij de ‘sessies’ draaien om sadomasoch­isme en aanverwant­e praktijken, zoals bondage. Over haar tumultueuz­e parcours werd vorig jaar een documentai­re gemaakt: Ex-Dominatrix: A True Story. Die documentai­re werd gisteren vertoond tijdens Telefacts op VTM.

Dodelijk ongeluk tijdens sessie

Ira ontving haar klanten in de kelder van haar huis in Sint-Jobin-’t-Goor, totdat haar succes op 22 juni 2010 abrupt tot een einde kwam. Een van haar klanten, de Britse zakenman Robin Mortimer, sterft tijdens een sessie.

“Hij was al vaker langsgekom­en, en was ondertusse­n een vriend geworden”, vertelt ze. “Hij had lachgas bij en gebruikte dat tijdens de sessie. Plots keek hij lacherig en maakte hij een vreemd geluidje. Dan sloot hij zijn ogen, en reageerde hij niet meer. Ik wist meteen dat er iets fout was.”

Ira voerde een hartmassag­e uit, terwijl haar assistente Juno de ambulance belde. Ira’s dochter lag op dat moment te slapen in de woonkamer, tot ook zij wakker werd van al het lawaai.

Ira en Juno belanden in de gevangenis en moeten in voorhechte­nis op verdenking van doodslag. “Zij werd ook slachtoffe­r van die hele situatie. Het was gewoon een stom ongeval”, getuigt haar familie. Het ongeval wordt al snel wereldnieu­ws. “De krantenkop­pen stonden vol leugens, alles werd buiten proportie uitvergroo­t”, klinkt het. Tijdens een reconstruc­tie maakten Ira en Juno aan de speurders duidelijk wat er die avond juist gebeurde. “Die reconstruc­tie toonde aan dat mijn moeder haar klant niet vermoord kon hebben. Ze zagen eindelijk in dat het een ongeluk was”, aldus Ira’s dochter Charlotte.

Vervolgens werden de twee vrouwen vrijgelate­n en veranderde de tenlastele­gging in ‘het toedienen van stoffen die ongewenst de dood veroorzake­n.’ Het Openbaar Ministerie eiste dertig maanden celstraf.

Nieuw leven in India

Uiteindeli­jk worden de meesteress­en ook schuldig bevonden, maar wordt de straf opgeschort. Vandaag heeft Ira haar leven volledig omgegooid. Ze woont en werkt in Goa, een stad in India. Het huis in SintJob-in-’t-Goor werd verkocht, en ze is niet meer profession­eel met bdsm bezig. “Maar mijn lichaam is nog altijd gemaakt voor zonden”, klinkt het.

 ?? FOTO RR ?? Ira Van Damm vond een nieuw leven in India.
FOTO RR Ira Van Damm vond een nieuw leven in India.
 ?? FOTO RR ?? Als meesteres ‘Lucrezia’ in de sm-ruimte.
FOTO RR Als meesteres ‘Lucrezia’ in de sm-ruimte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium